Р. Йончев: Равносилно би било да се събере ВСС и да поиска оставката на правителството

Снимка: БГНЕС

Основните теми на заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО във Вашингтон тази година са: борбата с тероризма, кризата с бежанците и възможността светът да се справи със ситуацията. В тази дискусия е много важно и повишаването на доверието между НАТО и Русия, каза Румен Йончев – член на българската делегация в Парламентарната асамблея на НАТО:

Нашите американски колеги очакват много повече действия от европейските страни и в частност от страните от региона, каквито са България и Турция. Очакват, първо, от турска страна задържане на потока и справяне с огромния натиск, под който е подложена Турция. А що се отнася до България – да опазваме достатъчно добре границите на НАТО не само от мигрантите, а по-скоро по отношение на сигурността и на влизането на хора, които наистина незнайно откъде идват и къде отиват. Американската страна е доста незапозната с този процес, бих казал. Тя го следи, но в същото време някак няма контрол върху него. Той не е процес, който може да бъде контролиран със силите на армията, силите на военните. Тук наистина са нужни политически решения, каза Йончев.

Йончев коментира и ситуацията с исканата оставка на ВСС. Според него това е продиктувано от предстоящия доклад на ЕК. Освен това би било равносилно ВСС да поиска оставката на правителството:

Мисля, че много скоро разглеждахме Конституцията като текстове и би трябвало всички да си спомнят какво пише там. А там пише, че съдебната власт е независима и би било равносилно да се събере ВСС и да реши, че правителството трябва да подаде оставка. Като цяло такъв тип общуване не подхожда на една демократична държава. Предполагам, че това действие е продиктувано от предстоящия доклад на ЕК. Очевидно няма да бъде особено ласкав за справянето с корупцията и престъпността в България. Обаче институционалната война не е решение.

Цялото интервю на Таня Величкова с Румен Йончев можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47