Йордан Байчев: Искането на оставката на ВСС от ГЕРБ и РБ е доста лицемерно поведение

Докладът на ЕК показва, че нещата в съдебната ни система и в изпълнителната ни власт не стоят добре, каза в "Преди всички" Йордан Байчев – областният лидер на ДСБ във Велико Търново. Според него искането на оставката на Висшия съдебен съвет от страна на ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ) е доста лицемерно като поведение:

Защото отговорността не е само на ВСС. Безспорно скандалите там са много и непрестанни, но тук отговорността трябва да си понесе задължително и парламентът, с приемането на една конституционна процедура за отчетност на прокуратурата. Всички ние знаем, че проблемите основно произлизат от състоянието в момента на прокуратурата и на невъзможността за съчетаване на съдебната реформа, която е ясно отчетена и в новия доклад на ЕК. Оставката на ВСС сама по себе си няма да реши проблемите в съдебната система. Ако народните представители бяха стояли зад думата си и бяха приели разписаните и приетите промени по т.нар. "исторически компромис", и съдебната система беше тръгнала да се променя, така че – това е едно доста лицемерно и контрапродуктивно поведение от страна, както на ГЕРБ, така и на г-жа Кунева, на която поведението ѝ в момента е като подскачане според тоягата на техните коалиционни партньори от управлението, от ГЕРБ, което е доста унизително и несъответстващо поведение на един сериозен политик.

По повод готвения от Радан Кънев нов десен проект, Байчев каза:

Осъществяването на един нов десен проект, целта му е именно това –  да се обърне към гражданите, към бизнеса и по този начин, чрез разширяване на ДСБ, това е нашата основна цел – да станем първа политическа сила в дясното пространство. Смея да кажа, че ДСБ е единствената автентична дясна партия и нуждата от ново автентично дясно управление е задължителна в нашето общество. Всъщност това дясно управление трябва да проведе реформите, които бяха бламирани сега от ГЕБР, ДПС и АБВ, в известна степен и от нашите колеги от Реформаторския блок.

Цялото интервю на Таня Величкова с Йордан Байчев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47