Радиоенциклопедия „Домашните любимци – учители по човещина“: Пернатите домашни любимци

БНР Новини
Папагалите Какаду са едни от най-често предпочитаните за крилат любимец вкъщи.
Снимка: БГНЕС

Името на Канарските острови не идва от големия брой канарчета, които живеят там – точно обратното: въпросните птици са назовани по името на тези острови, част от архипелаг в Атлантическия океан; отгоре на всичко, дори да държите вратичката на клетката им отворена, те обикновено предпочитат да си стоят вътре в нея, вместо да се радват на свободата си и волния полет. Пощенските гълъби пък, освен че летят по права линия, имат в главите си доста особен магнитен компас за ориентация в сравнение с този на другите птици и не кой да е, а те, заедно със своите собственици остават една от основните причини за застрашителното намаляване броя на ловните соколи и на други хищни птици, въпреки че точно гълъбчето се е превърнало в неоспорим символ на мира. А гарвановите птици са най-интелигентните в крилатия, одомашняван от хората свят, макар че несправедливо лаврите на славата обикновено обират големите папагали – Ара, Александър, Какаду, Жако, Амазона.
Това са само част от фактите, които мнозина от нас не знаят за летящите домашни питомци, голяма част от които могат да пеят, да имитират човешки говор и много други неща.
Какво още не знаем за тях, можете да разберете от орнитолога Асен Игнатов, любителя на вълнисти папагали Алексей Митев, зоолозите Николай Симов и Марио Лангуров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!