Д. Ганев: Вотът на недоверие е умел политически ход, защитаващ интересите на БСП и ДПС, но и на ГЕРБ

Пеевски тежи както на управлението, така и на ДПС

Снимка: БГНЕС

Днешният вот на недоверие не е безсмислен, а е умел политически ход, който защитава както интересите на БСП и ДПС, така и на ГЕРБ. Това каза в предаването "Преди всички" политологът Димитър Ганев. По думите му, истинският страх на тези партии е това управление да има опозиционна алтернатива извън БСП и ДПС и чрез вота те показват, че са единствената алтернатива. Вотът на недоверие показва, че нова дясна опозиция срещу Борисов няма, подчерта Димитър Ганев.

Делян Пеевски и действията около него трудно могат да бъдат некоординирани с почетния председател на ДПС (Ахмед Доган), Пеевски няма да последва съдбата на Цветан Василев, усъмни се категорично в тази теза Ганев и прогнозира не "отстрелването", а по-скоро оттеглянето на Пеевски, който, според него, вече тежи силно както на управлението, така и на ДПС.

Цветан Василев се намеси в политическата игра, а Пеевски е част от една политическа игра чрез ДПС, продължи анализа си Ганев. Прокопиев е символ на другия лагер, на обратния лагер срещу Пеевски и ДПС и Пеевски удря там, обясни политологът и припомни, че войната срещу Прокопиев е започнала още преди няколко години от Цветан Василев.

Според Ганев загубата на баланс (с оттеглянето на Христо Иванов като министър и на Радан Кънев) силно е притеснила премиера Бойко Борисов и оттам са започнали поредица действия в опит за възстановяване на баланса. Като примери той посочи искането на оставката на ВСС и го нарече епизод от тази сага. Сега това продължава с обществените поръчки, допълни Ганев.

В коментар по казуса с въпроса за огледалото, Димитър Ганев обясни, че Борисов е отвикнал да му се задават такива въпроси и затова е бил силно изненадан. Важен е не един или друг личен катарзис, а политическият момент, каза Ганев.

Цялото интервю с Димитър Ганев чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47