Докладът на "Аликс партнърс" не дава отговор кои политици са замесени в източването на КТБ

КТБ
Снимка: БГНЕС

Докладът на "Аликс партнърс" не дава отговор на въпроса кои политици са замесени в източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). След като от сряда той е достъпен в секретната секция на Народното събрание, депутати настояват да им бъде предоставен и договорът между фирмата и синдиците на банката. Според тях, заданието не е формулирано правилно, заради което не могат да бъдат събрани и част от вземанията на КТБ. 

Имената на политици и сметки в офшорни зони не присъстват в доклада на "Аликс партнърс", поясни в интервю за "Хоризонт" независимият депутат Георги Кадиев:
Няма отговор на въпроса има ли политици, които участват в източването на КТБ. Никъде не се споменава името Пеевски. Всички знаем, как Цветан Василев казваше "той ми е като сън" , а в същото време вътре няма една дума за това.  

Кадиев настоя за ново международно разследване, при което да се даде мандат на разследващата компания да стигне до край в проследяването на парите от КТБ. Подобно е и мнението на Мартин Димитров от Реформаторския блок:
Искаме да изясним следния въпрос - тази фирма или друга фирма, ще участва ли пряко в събирането на лошите кредити. Вижте, не е достатъчно да имаме един добър анализ. Въпросът е, че в Ирландия, примерно, когато бяха събрани обратно част от лошите кредити, т.нар. форенси компании участваха пряко в процеса на събиране.

В английският хумор има една закачка, че единственият начин да ограбиш банка, е като я купиш, отговори финансовият министър Владислав Горанов, който поясни, че докладът на "Аликс партнърс", който реално, не е чел, преповтаря изводите на временната парламентарна комисия. 

Министър Горанов на няколко пъти обърна внимание, че основната отговорност за източването на банката се носи от ръководството й. Той одобрява оповестяването на допълнителна информация, ако това ще е в защита на обществения интерес, но предупреди:
Ако това не се случи със съгласието на страните, тъй като говорим за частно-правни отношения, е възможно разследващата фирма да предяви претенции към другата страна по договора - в случая КТБ в несъстоятелност.  

Публичното оповестяване на доклада за КТБ, без частта за събиране на вземанията, е оформено като законодателно предложение на депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Кадиев: Необходимо е ново международно разследване за КТБ

Един от малкото депутати, които видяха доклада на „Аликс партнърс“ за КТБ в секретната секция на Народното събрание вчера, беше независимият Георги Кадиев . В предаването „Преди всички“ той каза, че е имал много кратко време, за да прочете в..

публикувано на 24.02.16 в 08:12

В. Горанов: Към доклада за източването на КТБ има прекомерни очаквания

Към доклада за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ) има прекомерни очаквания, заяви финансовият министър Владислав Горанов , след като вчера изпрати изводите на "Аликс партнърс” в секретната секция в парламента. Министър Горанов..

публикувано на 24.02.16 в 13:59

П. Славов: Бившият управител на БНБ е получавал заплата от близо 20 000 лева на месец

Бившият управител на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров е получавал заплата от близо 20 000 лева на месец в периода от 1 януари на 2014 до 30 юни на 2015 година. В кулоарите на парламента Гражданският съвет на Реформаторския блок и..

публикувано на 24.02.16 в 13:12
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47