Когато се чува как органът диша, значи на него се свири както трябва

БНР Новини

През август 1840 година в църквата „Свети Тома“ в Лайпциг се случва един от най-знаменитите концерти на орган с творби на Йохан Себастиан Бах. Сред публиката е и Робърт Шуман, който пише статия за събитието.
Феликс Менделсон Бартолди организира концерта точно в църквата, където 27 години работи Бах, за да събере пари за паметник на гениалния си предшественик. По онова време – 90 години след смъртта на Йохан Себастиан Бах – такъв паметник все още няма. Менделсон – самият той виртуозен органист – прави много, за да събуди отново интерес към творчеството на Бах. Събраната сума, обаче се оказва недостатъчна…

Какво се случва по-нататък чуха тези, които присъстваха на лекцията и концерта на органиста – професор Александър Горин – гост от Израел. Концертът беше в залата на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в началото на седмицата. В програмата професор Горин беше включил знаменити произведения за орган от Йохан Себастиан Бах и Феликс Менделсон Бартолди.
Александър Горин е професор по орган в „Музикална школа Бюхман-Мета“ на Телавивския университет и гостуващ солист на Израелската филхармония. Професор Горин е активен концертен органист, покорил с изкуството си публиката на няколко континента: от Йерусалим до Хелзинки, от Сеул и Шанхай до Монтевидео в Уругвай, от Талин, Санкт Петербург и Москва до Прага, Вилнюс, Сочи и Париж. Възпитаник е на Музикалната академия в Баку със специалности орган и пиано. Преподавал е камерна музика в Красноярския институт по изкуствата.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!