Реакции на световните лидери след терористичните атаки в Брюксел

| обновено на 22.03.16 в 22:46
Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Атентатите в Брюксел предизвикаха реакциите на международната общност. Премиерът на страната Шарл Мишел заяви, че белгийската столица е станала мишена на безразсъдни и долни атаки:

Разбира се, нашите първи мисли са насочени към жертвите и техните семейства и към тези от нашите сънародници, които очакват новини за близките си. В този трагичен и черен за нашата страна момент бих искал  да помоля всички да запазят спокойствие и да бъдат солидарни. Ние сме изправени пред трудно предизвикателство и трябва да се справим с него, като останем единни.

Подобна беше реакцията холандския премиер Марк Рюте, който нарече атентатите убийствени и мерзки.

Френският премиер Манюел Валс определи случилото се като състояние на война, а президентът Франсоа Оланд посочи, че атаките са удар по цяла Европа:

Тероризмът удари Белгия, но той се цели в Европа и целият свят е засегнат. Тези атаки последваха други Париж беше тяхна целенасочена мишена през януари и ноември. Ние обаче сме изправени пред глобална заплаха, която изисква глобален отговор.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че терористите никога няма да победят. Той определи атентатите в белгийската столица като ужасни:
 
Днес е ден за изразяване на симпатия и съболезнования, за подобряване на собствената ни сигурност, за работа с нашите белгийски колеги и това да им предложим всякаква помощ, която можем, както и да гарантираме, че сме пределно ясни ние никога няма да позволим на тези терористи да победят.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Федерика Могерини прекъсна пресконференцията с йорданския си колега и, едва сдържайки сълзите си, заяви, че днес е труден и тъжен ден за Европа:

Европа и нейната столица страдат от същата болка, която Близкият изток е познавал и познава всеки един ден, независимо дали става дума за Сирия или другаде. Пределно ясно е, че корените на тази болка, която изпитваме, са много подобни. Ние сме обединени, не само в страданието заради жертвите и по отношение на реакциите, свързани с такива действия, но и в това заедно да предотвратяваме радикализацията и насилието.
   

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна каза, че е ужасен от случилото се.

Началникът на кабинета на германския канцлер Петер Алтмайер написа в Туитър, че европейските ценности са по-силни от омразата, насилието и тероризма

Руският президент Владимир Путин осъди атентатите в Брюксел и поднесе съболезнованията си на краля на Белгия. Засилени са мерките за сигурност на руските летища. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова също изрази съболезнованията си на жертвите и техните близки:

Искам да изразя дълбоките си съболезнования на тези, които загубиха близки и приятели в тези ужасни терористични атаки. Искам да кажа на белгийците, и не само на тях, тъй като в тази трагедия е  възможно да са пострадали или дори да са загинали граждани на други държави. В тази ужасна ситуация ние подкрепяме белгийския народ и гражданите на други държави. Ние знаем какво означават терористичните атаки, за тези години страната ни е преживявала немалко такива. Това е наша обща болка.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната ѝ ще помогне на Белгия да издири и накаже извършителите на бомбените атентати в Брюксел. Тя добави, че в сряда правителството ще обсъди на заседание ролята на Германия след атаките срещу летището и метрото в белгийската столица, отнели живота на най-малко 30 души.

Ще съдействаме по всякакъв начин на белгийските служби за сигурност да намерят, идентифицират и накажат извършителите на днешното престъпление, посочи Меркел.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В Брюксел: Втори удар в сърцето на Европа след Париж

Над 30 души са загинали и около 200 са били ранени по неокончателни данни при атентатите в Брюксел.  Няма данни за загинали и пострадали български граждани. Българското посолство е в постоянен контакт с местните власти, които идентифицират загиналите и..

обновено на 22.03.16 в 18:11
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47