Реформатори искат по-лесно да се дарява храна с изтичащ срок на годност

Снимка: БГНЕС

Депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят законодателни промени за улесняване на процедурите за даряване на храна с изтичащ срок на годност. Ако бъде прието предложението, храните ще бъдат освободени от ДДС и ще има възможност да се даряват до 30 дни преди изтичането на срока им на годност. 

600 хиляди тона храни отиват на боклука вместо да бъдат дарени на социално слаби хора, алармираха депутатите Мартин Димитров и Петър Славов. Причината е, че когато изхвърлят храната, производителите не плащат ДДС, а когато я даряват трябва да плащат този налог. От РБ внасят законопроект, с който ДДС от дарените храни с изтичащ срок на годност да бъде премахнат и те да влизат в  така наречените хранителни банки. Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка коментира, че бизнесът у нас не е склонен да дарява храна:

За една година нашата организация успява да спаси от разпиляване едва 270 тона храна. На фона на тези 670 хиляди тона, които знаем, че се унищожават само в България за една година, храна, с която е достатъчно да се нахранят хората, живеещи под прага на бедност - милион и половина българи. Наистина ми се струва много неразумно и несправедливо тази практика да продължава.

По думите на реформаторите, в 22 държави има добри практики, които стимулират даряването на храна за хранителните банки. Депутатът Петър Славов:

Предвидили сме специален регистър за тези организации, които извършват така нареченото хранително банкиране. Предвидили сме изисквания за специална складова база, която те да имат, и която да може да бъде проконтролирана във всеки един момент от органите по приходите - каза Петър Славов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47