Плевнелиев: Европейският енергиен съюз трябва да даде шанс на всяка държава минимум три различни доставчика

| обновено на 16.04.16 в 10:37
Снимка: БГНЕС

Според президента Росен Плевнелиев, бъдещето на енергетиката  не е в поредните газопроводи и проекти за милиарди, а в създаването на европейски енергиен пазар. На дискусия, в рамките на Глобалния форум по сигурността в Братислава, Плевнелиев подчерта, че Европейският енергиен съюз трябва да започне от Югоизточна и Централна Европа.

Природният газ не трябва да бъде оръжие, а стока, която се търгува на пазарни цени, заяви президентът на дискусия, посветена на сблъсъка на стратегически интереси в областта на енергетиката. Всяка държава трябва да има достъп до алтернативни източници на синьо гориво.

Аз не съм съгласен в енергетиката да има само интереси и да се говори само за геополитика. За мене е важно в енергетиката да има ясни позиции. Ние искаме да свържем своите мрежи, да създадем регионални, енергийни борси, искаме да търгуваме на конкурентни цени, и искаме да гарантираме на българските предприятия , на всички в региона, еднакво третиране, еднакви условия.

Бъдещето не е в поредните газопроводи и поректи за милиарди. Бъдещето за всички нас е в създаването на мрежи. Ясният приоритет да създадем най-после Европейски енергиен пазар.Това, което работи за нас, е Европейския енергиен съюз. Той трябва да даде шанс на всяка държава минимум три различни доставчика.


Това е била основна тема и в разговора на президента със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шевчович:

Казахме си с комисаря, че газовият интерконтектор България - Гърция е въпрос на месеци, въпрос на стратегически пироритет. ЕК ще ни подкрепи максимално.

Целия разговор на Мира Стефанова с президента Росен Плевнелиев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47