Промените в Изборния кодекс – конституционен или организационно-технически въпрос

Д. Кирилов: Плевнелиев да изчака пълните текстове с промени на Изборния кодекс, преди да сезира КС

Ст. Манов: Българите в чужбина са дискриминирани и с ограничени права да гласуват

Снимка: БГНЕС

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ призова президента Росен Плевнелиев да изчака пълните текстове с промени по Изборния кодекс, преди да сезира Конституционния съд. Според Кирилов няма българи, които да бъдат засегнати от промените в Изборния кодекс. Намалява се броят на заявленията за откриване на секция в чужбина от 100 на 60, а във всяка държава ще могат да се откриват до 35 секции: 

Въпросът за организацията на секциите е организационен въпрос, това не е конституционен въпрос. Всяка една държава сама си урежда правилата да открива или да не открива секции в чужбина, защото много от европейските държави и то с напреднали демокрации, забраняват провеждане на избори в чужбина. Изказвам убеждението, че Конституционният съд ще продължи практиката да преценява, че въпросът за откриване на секциите в чужбина е организационно-технически въпрос и в този случай не засяга конституционни права.

Според Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК българите в чужбина са дискриминирани и с ограничени права да гласуват. В предаването "Преди всички" Манов прогнозира рязко спадне в активността на гласуване в чужбина:

Правата на българските граждани не са организационно-технически въпрос, а конституционен. Чрез промяната, която вие направихте, ни върнахте в една ситуация, която е дискриминационна и ограничителна за нашите права. Аз прогнозирам драстично намаляване на избирателната активност. Това отврати хората, този пазарлък, който се води наедно ниво, което е обидно за българската демокрация и отстъпление от нашите собствени постижения.

В звуковия файл можете да чуете целите интервюта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47