Руският президент Владимир Путин пристигна на Атон

| обновено на 28.05.16 в 15:20
Владимир Путин и Алексис Ципрас
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е на Атон, където присъства тържествена литургия в руския манастир “Свети Пантелеймон“.

Междувременно в Атина не спират коментарите за острото изявление на президента срещу Румъния и Полша, които бяха предупредени за ответни мерки срещу разполагането на елементи от противоракетния щит на САЩ на тяхна територия.

В манастира „Свети Пантелеймон“ се провеждат чествания по повод десетвековната традиция на руското монашество в Света гора. На литургията присъства и руският патриарх Кирил, както и съвета на игумените на манастирите. По време на днешната си визита в Атон руският президент отказа всякакви изявления пред малкото журналисти, допуснати да го придружават на тази поклонническа мисия.

Същевременно гръцките медии продължават коментарите по острото изказване на президента, с което предупреди Румъния и Полша, че могат да се окажат под обсега на руски ракети. За първи път Москва показа,че разположените елементи от американски противоракетен щит се търкуват като заплаха за сигурността на страната. Путин каза:

Относно въпросите, свързани със сигурността, и в частност въвеждането в експлоатация на елементи от противоракетния щит на САЩ в Румъния - как се отразява това? Негативно. Не би могло да се отразява по друг начин, защото САЩ излязоха от договора за противоракетна отбрана.

Президентът Путин допълни в остър тон: „Румъния ще научи вече какво е да си под прицел“.

Военни експерти в Атина коментират, че Москва е в пълна готовност да реагира не само срещу Румъния, но и да отговори с ответни мерки срещу Полша, ако там бъдат разположени ракети.

Русия работи по разширяването на газопровода "Северен поток" към Балтика и се надява никой да не спре реализацията на този проект, както това е станало с "Южен поток", каза в коментари по енергийната тема Владимир Путин. Според него има голям потенциал за развитие на търговията и енергийните проекти между Москва и Атина. По време на двудневната си визита в Гърция, Путин се срещна с президента Прокопис Павлополус и премиера Алексис Ципрас.

Русия подписа с Гърция споразумения за енергийно и икономическо сътрудничество, туризъм и търговия.

Бяхме единодушни, че независимо от въздействието на отрицателните фактори, руско-гръцките отношения, партньорството между нашите две страни продължава да се развива. Голям потенциал за задълбочаване на сътрудничеството има в енергетиката, каза Владимир Путин на пресконференция с премиера Алексис Ципрас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Владимир Путин пристигна в Гърция

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на двудневна визита в Атина. Двамата с премиера на Гърция Алексис Ципрас ще обсъдят как да си сътрудничат в енергетиката, туризма и търговията. Руският президент пристигна, съпроводен от седем министри и..

публикувано на 27.05.16 в 18:16

Руският президент Путин определи страната си като надежден съюзник на ислямския свят

Ислямският свят винаги ще може да намери в лицето на Русия надежден съюзник, който ще окаже помощ при решаването на насъщните проблеми. Това обяви в своето послание до групата за стратегическо наблюдение "Русия-ислямски свят", която се провежда в татарската..

публикувано на 27.05.16 в 11:20
Владимир Путин

Владимир Путин: Ще продължим борбата срещу тероризма в Сирия

Президентът на Русия Владимир Путин подчерта след атентатите в Джабла и Тартус, че борбата срещи терористичната заплаха в Сирия ще продължи. Тази трагедия стана поредното доказателство за варварската, безчовечна същност на терористичните групировки,..

публикувано на 23.05.16 в 18:24
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47