Митрополит Теофан: Няма проблеми между християни и мюсюлмани в Република Татарстан

Снимка: Николай Кръстев
Подготвящото се откриване на Българска мюсюлманска академия в древния център Болгар, който е символ на някогашна Волжка България, всъщност през годините и времето се е изградил като утвърдена ислямска богословска школа, подготвяла редица известни теолози както за Татарстан, така и за региона на централна Азия.

Болгар винаги е бил символ на образованието и съществувалата там до Октомврийската революция през 1917 година школа е била своеобразен център на татарстанската богословска мисъл. За нея може да се каже, че е била първият университет в целия този регион, свързан с Волжка България. За значението ѝ пред БНР разказва главният мюфтия на Татарстан Камил Самигулин:

Школата в Болгар е била център на знанието и науката. Много хора са идвали тук да се учат, затова е символ не само на съвременен Татарстан,но е била център за всички мюсюлмани, живеещи в Русия.Тук са идвали да преподават учени от страните в региона и не само от него. Ислямът в Болгар е бил приет през 922 година като държавна религия, но разпространението му започва значително по-рано - още по времето на пророка Мохамед. Ние ще направим всичко възможно, за да може тази академия да заработи, за да стане конкурентоспособен научно образователен ислямски център по отношение на другите подобни световни средища.

Духовният водач на Татарстан - православният митрополит Теофан, чиято епархия е в състава на Руската православна църква разказва, че няма проблеми между християни и мюсюлмани в републиката, която е част Руската федерация: 

Няма проблеми, защото ако погледнете на тези проекти, ще видите не само възстановяването на Древния Болгар, но и полуразрушения Свиярск, където има два древни православни манастира, което се извършва от специален фонд, ръководен от първия президент на Татарстан Мейстимар Шаймиев. Сега виждаме, че се извършва паралелно изграждане на Мюсюлманската академия в Болгар и възстановяване на величествения християнски православен катедрален храм в центъра на Казан.Това можете да си представите, че ще бъде смела, решителна и позитивна стъпка в посока на съхраняването на толерантността. Най-важното е,че когато обикалям по отделните райони и наместничества в Татарстан, не виждам антагонизъм и напрежение между хората в техните ежедневни отношения. Всеки, който иска посещава джамия или православен храм, без да има проблеми в тази област. Снимка: Николай Кръстев

Митрополит Теофан обаче казва, че православните сами сме си виновни понякога, че сме безразлични към вярата си, и че трябва сами да сме активни:

Трябва да разберем сега едно нещо, че за носителите на основните религии най-голямата опасност е секуларизмът, идващ от Запада, ограничавайки правото на религията извън обществения живот.Това се касае за всички религии. Мисля, че ние заедно имаме върху какво да работим в тази посока, а именно -  нравствената разпуснатост, която ни се налага. За това трябва да обединим усилията си, за да съхраним общините и вярващите ни.

Според президента на Татарстан Рустам Менихамов сега трябва всички да се борим с екстремизма и за това трябва да се постигне своеобразно обединение за спирането на случващото се, поставяйки акцент върху бъдещата Българска мюсюлманска академия в Болгар:

Ние живеем в такова време, че ислямът се свързва с терор и други подобни негативни действия. Вие знаете, че ислямът е и остава толерантен и той не поставя и не налага никакво превъзходство над никого. Представителите на исляма трябва да се обединим. Конференцията е под егидата на администрацията на руския президент и Министерството на външните работи. Говорейки за Българската ислямска академия се надявам тя да бъде място, където ще работят най-добрите специалисти и това ще доведе до създаването на определен мюсюлмански богословски елит, който ще работи в Русия и ще създава необходимите за това преподавателски кадри. Появата ѝ в Болгар е свързана с историческата традиция на подобно научно учебно заведение, което ще бъде от полза за всички.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47