Светът се прощава с боксовата легенда Мохамед Али

| обновено на 10.06.16 в 17:55
Мохамед Али
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светът днес се прощава с боксовата легенда Мохамед Али. Очаква се погребението му да се превърне в едно от най-посещаваните събития за годината.

Мохамед Али ще бъде изпратен в родния му град Луисвил. Малко след като организаторите раздадоха 15 000 безплатни пропуска, билетите се появиха за продажба в интернет с цени, достигащи 100 долара.

По желание на съпругата на Али, прощалната процесията да мине през целия Луисвил. Очаква се стотици хиляди да преминат в шествие в знак на почит към единствения трикратен световен шампион в тежката категория на професионалния бокс, който през 1960 година печели злато на Олимпийските игри в Рим, а "Спортс Илюстрейтед" го обяви за спортист номер 1 на ХХ век. За организацията ще се грижат над 1000 доброволци, който ще следват стриктно волята на шампиона -  режисирал приживе погребение си според каноните на исляма.

Световните агенции съобщават, че американският президент Барак Обама ще отсъства от церемонията, тъй като по същото време се дипломира дъщеря му, но сред присъстващите ще са политически лидери, начело с Бил Клинтън, Реджеп Ердоган и кралят на Йордания Абдула Втори.

Въпреки че семейството на Мохамед Али заплаши, че ще търси отговорност от тези, които продават билетите си за погребението, пропуски се появиха в интернет.

Жалко е, че някои хора опитват да спечелят пари от службата, на която ще почетем живота на Мохамед Али. Той искаше това да бъде безплатно, отворено за всички събитие, казва говорителят на семейството на боксьора. Той обяви, че двама от най-големите съперници на Али на ринга - Джордж Форман и Лари Холман ще са от 14-те души, които ще носят ковчега на легендата. Сред тях са още бившият световен шампион Ленъкс Люис и актьорът, който изигра Али във филм от 2004 година - Уил Смит.

В чест на Мохамед Али временно 33-та Уест стрийт в Ню Йорк, на която се намира зала "Медисън Скуеър Гардън", ще носи името на легендарния боксьор. Именно в "Медисън Скуеър Гардън" той играе осем срещи, включително и една от най-знаменитите на 8 март 1971 година срещу Джо Фрейзър. Първата си шампионска титла Али печели на 18 години. В кариерата си има 56 победи, от които 37 с нокаут и само пет загуби. Затова и остава в историята като Али "Великия“.

Той заслужава в негова част да бъде кръстена улица. В целия свят му се възхищават и го уважават за това, че той отстояваше своите принципи, своята вяра, коментира кметът на Ню Йорк Бил де Блазио. Според законите на града, за да бъде преименувана за постоянно дадена улица, трябва да има решение на градския съвет, което в последствие да бъде одобрено и от кмета.

Мохамед Али си отиде точно преди седмица на 74-годишна възраст. В 32 от тях той се бореше с болестта на Паркинсон. Малко след смъртта му се появиха непубликувани снимки, които разкриват мъчителните последици от тежката болест. Те са направени в края на март от британския фотограф Зинън Тешейра, който е бил поканен в дома на бившия световен шампион във Финикс с благословията на семейството му.  На разтърсващите кадри Мохамед Али, който в последните години не можеше да говори и комуникираше с околните единствено с премигване и усмивка, повдига юмруци като един истински шампион, какъвто той беше не само на ринга или борейки се с тежката болест, но и като гражданин. Макар днес да се очаква той да събере за последен път световни лидери и стотици свои почитатели, в живота му е имало моменти на самота. Той се сблъска с бяла Америка, когато прие исляма и промени името си от Касиус Клей на Мохамед Али. Заради  смелостта си да откаже участие в армията на САЩ и в "мръсната", по думите му, война във Виетнам, боксьорът е лишен за известно време от всичко - световната боксова корона, парите, които вървят с нея, приятелството на всички видни личности в САЩ и дори за кратко свободата. Болестта му пречеше, но не го спря от пътувания, в които неуморно разпространяваше исляма и се срещаше със световни лидери. Част от тях днес ще бъдат в град Луисвил, щатът Кентъки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47