Доц. Георги Рачев: Екологията е от хората за хората

БНР Новини
Снимка: Светла Милчева

Така популярният ни климатолог, преподавател в СУ „Свети Климент Охридски“, специалист по възобновяеми енергийни източници и експерт в областта на туризма, обобщи действията ни за намаляване вредното влияние на човека върху природата.
От разговора с него научихме, че реалното затопляне у нас не винаги е вредно. Ето, сподели доц Рачев, тази година благодарение на по-топлото време ще имаме невероятно добра зърнена реколта. А що се отнася до пороите и градушките, които се редуват с горещините – имало ги е винаги, твърди синоптичният анализатор. Той припомни старата българска дума „сприя“, с нея предците ни са наричали смерча, характерен за всички области на страната ни. Смерча е „малкото братче“ на торнадото, уточни доц. Георги Рачев, като допълни, че у нас подобно на „Катрин“ природно явление не може да се случи.
Що се отнася до „зеления“ бизнес, той рано или късно ще е факт, вярва климатологът. Пример са слънчевите панели, които се използват все повече не само в домакинствата, но и от много фирми. И посъветва собствениците на големите хотели в курортите ни да снижат разходите си чрез слънчеви инсталации, както го правят колегите им в много  европейски страни.
На въпрос на слушател за вредата от метана, експертът отговори, че той все пак си остава най-екологичното гориво.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!