Васко Начев: Политиците се интересуват от старт на разходите за АЕЦ "Белене", а не от завършване на проекта

Снимка: БГНЕС

Повече от ясно е, че няма никакъв шанс проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран, заяви в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Васко Начев.
 

Часове по-рано дискусия по темата започна в Народното събрание, където от БСП поискаха Народното събрание да отмени решението си от 2012 година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". В същото време председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заяви, че най-подходящият вариант за бъдещето на "Белене" е неговата пълна приватизация.

Хората, които говорят за проекта, се интересуват най-вече от старт на разходната част, т.е. да започнат да вървят разходи, а дали ще бъде финализиран, не мисля, че някой изобщо се интересува, коментира Васко Начев.

Според него възможен вариант за бъдещето на проекта е продажба на оборудването, закупено от "Атомстройекспорт".

За евентуална приватизация той коментира:

Пълна приватизация на която и да е атомна централа е невъзможно, защото нито една застрахователна компания няма да застрахова и за една стотинка, ако този проект е напълно частен.

Цялото интервю с Васко Начев, както и коментарите на депутатите за проекта АЕЦ "Белене", можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БСП иска НС да отмени решението за спиране на проекта "Белене"

Парламентарната група на БСП поиска Народното събрание да отмени решението си от 2012 година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви: Подаваме ръка и впрягаме целия си..

обновено на 13.07.16 в 17:31
Белене

Ст. Георгиев, "Булатом": Приватизацията на проекта "Белене" е възможен изход

Станислав Георгиев , изпълнителен секретар на "Булатом", коментира в "Преди всички" вариантите за решаване на проблема с проекта за АЕЦ "Белене". Тристранната сделка изглежда малко възможна поради различните интереси на участниците, най-вече на Русия...

публикувано на 13.07.16 в 08:23
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47