Премиерът: Когато правителството има варианти за решение за оборудването за АЕЦ "Белене", ще ги представи в парламента

Снимка: БГНЕС

Когато правителството има варианти за решение за оборудването за АЕЦ "Белене", ще ги представи в парламента, заяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание. От стенограмата става ясно, че министрите коментират днешното предложение на БСП за възобновяване на проекта АЕЦ "Белене"

С голямо внимание ще разгледаме предложенията на БСП, защото те за мен са нещо ново, каза премиерът и припомни, че социалистите са можели да отменят мораториума за строежа по време на управлението си преди две години. Борисов не вижда разумно основание в искането на БСП и го определя като популизъм

След решението на Международния арбитражен съд се подготвят различни варианти за оборудването на АЕЦ "Белене". Премиерът е поел ангажимент, когато има решение, след разговори с руската страна, то да бъде представено в парламента. Борисов уточнява, че спорът в момента не е между България и Русия, а между две държавни компании. 

Търси се икономически най-реалистичният сценарий, допълва вицепремиерът Томислав Дончев
В предложението на БСП няма изчисления, аргументи за икономическите ползи от проекта, както и яснота кой ще го финансира. Това би затруднило всички преговори, които се водят в момента, казва Дончев. Според него при появата на инвеститор е напълно възможно да се мисли и за рестарт на проекта, но това са икономически  варианти и сценарии, които трябва да бъдат изчислени.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова припомня причината, за да се стигне до арбитражното дело – подписаното през ноември 2008 година между НЕК и "Атомстхройекспорт" допълнение за производство на оборудване за 673 милиона евро.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БСП иска НС да отмени решението за спиране на проекта "Белене"

Парламентарната група на БСП поиска Народното събрание да отмени решението си от 2012 година за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене". Депутатът от БСП Таско Ерменков заяви: Подаваме ръка и впрягаме целия си..

обновено на 13.07.16 в 17:31

Васко Начев: Политиците се интересуват от старт на разходите за АЕЦ "Белене", а не от завършване на проекта

Повече от ясно е, че няма никакъв шанс проектът АЕЦ "Белене" да бъде реализиран, заяви в предаването "Нещо повече" енергийният експерт Васко Начев .   Часове по-рано дискусия по темата започна в Народното събрание, където от БСП..

публикувано на 13.07.16 в 16:32
Белене

Ст. Георгиев, "Булатом": Приватизацията на проекта "Белене" е възможен изход

Станислав Георгиев , изпълнителен секретар на "Булатом", коментира в "Преди всички" вариантите за решаване на проблема с проекта за АЕЦ "Белене". Тристранната сделка изглежда малко възможна поради различните интереси на участниците, най-вече на Русия...

публикувано на 13.07.16 в 08:23
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47