Извънредно заседание на две специализирани комисии в НС заради ситуацията в Турция

Гунев: Няма непосредствени рискове за страната ни заради напрежението в Турция

| обновено на 19.07.16 в 18:25
Снимка: Даниел Инков
Няма непосредствени рискове за страната ни заради ескалацията на напрежение в Турция, заяви заместник вътрешният министър Филип Гунев. Той обаче е категоричен, че има средносрочни и дългоспрочни рискове, за които се вземат мерки. По думите му, трябва да се засили диалогът между България и Турция. Възможно е България да получи допълнителни и средства от Европейската комисия за укрепване на българо-турската граница, допълни той. Гунев направи изказването си в Народното събрание, където службите за сигурност, МВР и Външното министерство информират депутатите за актуалната ситуация в Турция три дни след опита за военен преврат.

Ние заявихме нужди за близо 100 милиона евро за усилване на границите. Догодина, в зависимост от миграционната ситуация, разбира се, ние ще настояваме тези наши нужди да бъдат удовлетворени.

Това, което е не малка помощ, получаваме от други европейски страни е допълнителните служители. Преди две седмици полският вътрешен министър предложи близо сто души полски служители да бъдат изпратени, включитнелно и на турската граница. В рамките на следващите няколко седмици това ще се случи.

Лидерът на партия Атака Волен Сидеров настоя да се затворят границите между България и Турция до изясняване на ситуацията в южната ни съседка. Това той заяви на излизане от заседанието на двете специализирани комисии, които изслушват шефовете на службите във връзка със ситуацията в Турция. По думите на Сидеров, в докладите на разузнаването се казва, че Турция става нестабилна държава, което може да доведе до колизии и бежанска вълна:

В момента имаме пълно основание да затворим границата с Турция до изясняване на обстановката. Въпросът е там демокрация ли е в момента или кървава диктатура? Да прекъснем отношения, докато не се изясни докога погазването на човешки права там ще продължава.

Не искат да се каже истината, според мен, от страна на службите. А според мен, истината е, че Турция стана по-опасна държава за България. Тя винаги е била, но сега в момента е още по-опасна. България не е защитена, това е моят извод. Не е защитена добре, защото ако се случи така, че огромен поток мигранти се втурнат на нашата граница, аз не виждам какво ще ги спре. Изградената там минимална оградка не може да го свърши това.

Янаки Стоилов от БСП заяви:

Ясно е, че степента на ислямизация на властта в Турция продължава. Това се подкрепя от значителна част от населението. Въпросът е сега дали разделенията в турското общество ще се задълбочават или ще се намери начин при необходимата твърдост на властта за реакция при опита за преврат да се спазват съответните стандарти за отношение и поведение.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47