Карина Караиванова е новият председател на Комисията за финансов надзор

| обновено на 28.07.16 в 18:03
Карина Караиванова
Снимка: БГНЕС

Със 139 гласа "за", 24 "против" и 11 "въздържал се" парламентът избра за нов председател на Комисията за финансов надзор. Това е досегашният заместник-министър на финансите Карина Караиванова. Овакантения пост като заместник- министър на финансите поема  Маринела Петрова. В момента тя оглавява дирекцията за икономически анализи в Министерството на финансите. След избирането си Караиванова коментира:

Аз никога не съм се притеснявала от конкуренцията. Това, че съм единствен кандидат не е моя вина. По отношение на основните принципи - безпристрастност, обективност, прозрачност - до септември трябва да имам екип, с който да работя.

Кандидатурата на Караиванова подкрепиха депутатите от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Против гласуваха от БСП, като преди това настояха процедурата по изслушването да се прекрати заради неспазените срокове.

Румен Гечев изказа опасения, че ще се съсредоточи прекалено много власт:

Сега министърът на финансите представя свой заместник-министър за председател на Комисията за финансов надзор. Министърът на финансите е принципал и на Българската банка за развитие. Няма такава страна в Европа, а не ми е известно и извън нея, където в ръцете на министъра на финансите да се съсредоточава толкова власт за контрол върху финансовия сектор.

Повечето парламентарни групи са убедени в експертността на Карина Караиванова като бъдещ председател на най-важния надзорен финансов орган. Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че кандидатурата на Караиванова не е партийна, а експертна:


Госпожа Карина Караиванова нито е член на ГЕРБ, нито е кадър на ГЕРБ. Госпожа Карина Караиванова има биография, която показва, че тя е преди всичко експерт и е градила своята експертност, независимо от това кое е било правителството. 


От ДПС заявиха, че ще подкрепят Караиванова с аргумента, че тя е професионалист, но предупредиха, че мандатът й няма да започне комфортно, а с предстоящите стрес-тестове за банковата система. В ДПС са притеснени, че Комисията за финансов надзор дълго време е била зависима от икономически кръгове и това трябва да спре. 

От Реформаторския блок също подкрепиха кандидатурата, като Мартин Димитров добави, че основното предизвикателство пред Караиванова ще бъдат популярните каси и липсата на адекватно решение за тях.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47