Говорете с децата още преди да ги пуснете за първи път да влязат в интернет

БНР Новини
Снимка: abcbg.com

Това е първият съвет към родителите на Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. Колкото и да са малки, трябва да има разговор с тях, че от онова, което е вътре, не всичко е истина. Не ги учете на игри, те ги знаят по добре от вас! Обяснете им без притеснение за всички опасности, особено от сексуален характер, защото рискът да попаднат не само на опасно съдържание, но и на опасен човек е огромен. Не им забранявайте, забраната играе обратна роля, от прастари времена знаем, че забраненият плод е най-сладък.
Лошото, сподели още Апостолов, е, че образователната система на този етап не помага. Става дума за социалните умения, за критичното мислене, за медийните умения. Те не се развиват в часовете по информационни технологии. Затова, трябва сами да насочваме децата да развиват уменията си чрез хоби, интересни за тях занимания – да оплетат гривна или чанта, да посадят и отгледат цвете, да измайсторят нещо за в къщи.
Манията по покемоните например помага с това, че извежда играча вън от къщи. Това е полезно, развива качества в децата, ако разбира се не се стигне до крайност, която да е опасна. Според Георги Апостолов игрите с битки не са опасни. Те позволяват на детето да се сблъска със страшните неща в безопасна среда. Както в разказваните някога страшни приказки злото идва, но то може да бъде победено с добро.
От разговора ще научите още как да учим децата да не се подават на агресията и да избягват насилието.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!