Ген. Радев: За министъра на отбраната моята експертиза не е от значение

| обновено на 16.08.16 в 16:08
Снимка: БГНЕС

Остри нападки към министъра на отбраната Николай Ненчев отправи досегашният командващ военната авиация генерал Румен Радев. Той заяви, че професионалното му мнение по основните проблеми не е било зачитано.

Генералът е на път да стане обща кандидатура на БСП и АБВ за президент, въпреки че и днес указът за освобождаването му от армията не е публикуван в Държавен вестник.

Основните критики на генерал Радев са свързани с концепцията за съвместна охрана на въздушното ни пространство: 

Тази концепция е неизгоден и унизителен за българските ВВС и за България документ. Тази концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор. Аз няма как да отида при моите хора и да ги погледна в очите. Никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България заедно с наши съюзници, но само при условие че те пазят небето ни заедно с нас, а не вместо нас. 

Генерал Радев обяви и един от основните си мотиви за рапорта си за напускане:

Не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза и който се отнася към такива важни проблеми на националната сигурност, за които аз алармирам остро от две години, с неглижиране, с празни обещания и общо взето празен пиар.

Генералът, когото БСП и АБВ са на път да издигнат за кандидат-президент, изрази учудване от определенията, че е политическа фигура. Попитан дали се чувства готов да стане върховен главнокомандващ на Българската армия, той отговори с думите:

Ако се чувствам неготов, никога не излитам.

Очаква се социалистите да обявят официално своята номинация на Национален съвет в сряда. 

Генералът-авиатор от резерва Съби Събев изрази учудване от решението на генерал Румен Радев да напусне поста командващ бойната авиация и армията. Събев, който е член на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", е една от номинациите на Реформаторския блок за кандидат-президент.

Малко се учудих на неговото решение, защото според мен той имаше добри изгледи за войскова кариера, макар че предпочитам да му го кажа в негово присъствие. Има едно правило - капитанът последен напуска кораба. ВВС не са катастрофирали напълно, за да напуска той, така да се каже, кораба. Тепърва започват сериозните усилия и инвестиции в модернизацията и най-вече на Военновъздушните сили и точно в този момент човек да напуска - аз лично като генерал ми е трудно да го възприема.

Има зрънце истина в упреците на ген. Радев, тъй като дълги години армията ни беше недофинансирана, изостанахме в създаването на нови, модерни способности, налагани в сферата на сигурността и това оказва неблагоприятно влияние върху личния състав. Излизането му обаче точно в този момент е свързано с предизборната подготовка. Това мнение изрази в предаването "12+3" проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната служебния кабинет на Марин Райков и директор на Института по отбрана. Неговият коментар по актуални въпроси, касаещи отбраната на страната, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47