Ивайло Калфин е кандидатът за президент на АБВ

| обновено на 15.09.16 в 17:18
Ивайло Калфин
Снимка: БГНЕС
Ивайло Калфин е кандидатът за президент на АБВ. Партията ще се яви на вот за държавен глава в коалиция със заедно още шест формации, сред които "Гергьовден", партия "Либерали" и ОБТ (Обединен блок на труда). Коалицията ще се казва "Калфин - президент".

Лидерът на "АБВ"
Георги Първанов обяви, че основният опонент на предстоящите избори през ноември ще бъде ГЕРБ, а останалите ще са конкуренти и аргументира избора:

Ивайло Калфин, от всички кандидати като ги сложим един до друг, най-добре се вписва в представата ни за държавен глава.
И съм готов да споря с всеки, който твърди обратното, с аргументи, принципни, съдържателни, идейни, личностни с всички възможни аргументи.

Ивайло Калфин каза, че основната цел трябва да бъде промяната на статуквото, на начина, по който работи президентската институция до момента.

Промяната на статуквото не е промяната на един посочен човек с друг посочен човек. Промяната на статуквото е различен тип институция. Независимостта на президента означава, той не да бъде във война с правителството и да следи дали е от неговата любима партия правителството, или е от тази, която не я обича той. Независимостта означава тази институция да работи по начин, по който си сътрудничи с всички останали.

Калфин подчерта, че президентът трябва да има социална чувствителност, а българските граждани имат нужда от спокойствие и дългосрочна перспектива. Кампанията ще се води от единен щаб, базиран в НДК. 
Според Георги Гьоков от БСП кандидатурата на Ивайло Калфин може да бъде помрачена от участието му в правителството на Бойко Борисов, а лявото пространство отдавна се е ориентирало и кандидатурата на АБВ не ги плаши.

Добре, партиите решават, каквото смятат, че ще бъде успешно и добро. Господин Калфин е добър политик. Последното му участие в това правителство не смятам, че ще му донесе много дивиденти за кандидат-президентството. Лявото отдавна се е ориентирало, ние имаме един кандидат за президент - генерал Радев с вицепрезиденти Илияна Йотова и нищо друго в лявото пространство не ни плаши - нито "Движение 21", нито АБВ
.

Според Цвета Караянчева от ГЕРБ кандидатурата на Ивайло Калфин е достойна:

Достойна кандидатура, уважаваме личността на господин Калфин, това е техен избор. Естествено, най-интересното ще бъде на състезанието, което състезание, знаете, са изборите на 6 ноември. Тогава ще видим по-добрия ще победи.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мария Костова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47