Любомир Кючуков: Смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН автоматично отнема шансовете му за успех!

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

След поредния пик на скандала с българската кандидатура за генерален секретар на ООН, в „Нашият ден” потърсихме за коментар дипломата от кариерата Любомир Кючуков. Според него, всичко случило се до момента, нанася огромна щета на българската кандидатура. Експертът наблегна на факта, че тя е преди всичко българска, а не персонална и в нейна полза би трябвало да работи цялата държава. До този момент обаче кой знае какви усилия в тази посока не се забелязват. Нещо повече - на дипломатическия терен, най-силно отеква мълчанието на нашия външен министър.
Директорът на „Института за икономика и международни отношения” добави, че идеята за смяна на българския кандидат е не просто прецедент в историята на ООН, а същинска политическа екзотика. По-важното в случая е, че фактическата промяна на кандидатурата би означавала крах на всички шансове за успех и на новия кандидат, без значение как се казва той.
Любомир Кючуков анализира и начина, по който работи ООН към момента. Той изтъкна необходимостта от същинска реформа по отношение на ефективността, начина на вземане на решения и представителността, но добави, че създаването на институционален и правен вакуум би ни изправило пред сериозни рискове за сигурността на човечеството.
Какво още каза дипломатът за предстоящия избор на нов генерален секретар на ООН и как оцени двата мандата на досегашния ръководител Бан Ки-Мун? - чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!