Спокойна остава обстановката в бежанския център в Харманли

| обновено на 25.11.16 в 15:54
Снимка: Даниел Инков


Обсъжда се закриване на мигрантския център в Харманли. Контактна група на протестиращите от Харманли, водена от местния лидер на ВМРО Николай Георгиев, е на среща с премиера в оставка Бойко Борисов. Той пристигна в центъра, който вчера стана арена на безредици. Пред сградата протестират жители на Харманли.

Огромни са материалните щети в бежанския център в Харманли след снощните бунтове. Това потвърди и председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова. Днес се очаква посещение на застрахователите, за да стане ясно дали щетите ще бъдат признати. Предстои да бъдат сменени прозорци, тъй като много от тях са изпочупени.

Към момента обстановката е нормализирана и спокойна.

Над 400 са задържаните в поделенията на Харманли, Хасково и близки населени места.

Три деца от бежанския център са прегледани в болницата в Харманли, други не са заявили, че желаят да посетят лечебното заведение. Около 600 са децата в бежанския център в Харманли. Те са добре и няма опасност за живота им.

На въпрос дали е щяло да се стигне до тук, ако е имало повече от един лекар вътре в лагера, Петя Първанова посочи, че напрежението се е създало изкуствено и допусна, че бунтът е бил координиран отвън.

Нови мигрантски центрове в Хасковска област няма да бъдат строени, потвърди Петя Първанова. В центъра в Харманли има още  900 свободни места. До момента там са установени 26 случая на краста, 36 на спиродермия, различни кожни обриви и дерматити. Има съмнение за един случай на рядкото африканско заболяване лайшманиоза, но се правят допълнителни изследвания. 

Журналисти бяха допуснати в мигрантския център в Харманли, за да видят пораженията след вчерашния бунт.

Ранените полицаи са 24. Един от тях разказа:

В тъмната част на денонощието, когато беше вторият щурм на бежанците, започнаха да хвърчат камъни, колове и всичко, което можеше да бъде хвърлено, палиха контейнери, палиха огньове, бутаха запалени контейнери срещу нас, бутаха водоноска. В един момент, когато нямахме добра видимост, използваха момента да ни щурмуват. Навсякъде хвърчаха предмети. В момента, в който исках да направя крачка напред, ме удари един много голям камък в крака. Такова нещо не ми се беше случвало. Тези хора бяха готови да убиват. Те имаха тактика и подготовка. Това бяха само афганистанци.

Омбудсманът Мая Монолова също беше днес в лагера. Тя остана около три часа и на излизане каза, че се е погрижила за болни и майки с деца:

Останахме три часа тук, за да проследим как един човек с травма на главата или със счупен крак ще бъдат изведени с линейка, за да им се окаже спешна помощ. Настоявахме една бременна жена да бъде преместена в друг корпус. Моят екип вчера е купувал памперси и мляко на малки деца, които са имали нужда от това. Отправяли сме препоръки и преди това, че лагерът е пренаселен и условията вътре не са добри.

Мая Манолова ще настоява за ускоряване на процедурите за бежански статут. По думите й в лагера няма достатъчно лекари и социални работници.

Да се ускорят максимално процедурите за извеждане на чужденци, които  нямат право да пребивават. От разговорите, които проведохме вътре никой от тези, които евентуално биха получили бежански или хуманитарен статут, няма намерение да остане в България.

До момента няма организация на привърженици на ФК "Левски" за тръгване към Харманли. 
Това съобщи пред "Хоризонт" Степан Хиндлиян - председател на фенклуба
Седим и гледаме какво се случва в държавата и как реагират институциите, да ги наречем заинтересованите политици, и си вадим съответните изводи, но засега не плануваме да пътуваме организирано. Кой какво пише и пуска във фейсбук го прави от собственото си име.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Дора Атанасова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Данните на МВР: Близо 400 чужди граждани са задържани в Харманли, пострадали са 24 полицаи

Близо 400 чужди граждани са задържани за вандалски действия след вчерашните прояви на недоволство в Регистрационно - приемателния център в Харманли, уточниха от МВР. Пресцентърът на ведомството допълни, че други 15 чужденци са задържани за повреждане на..

публикувано на 25.11.16 в 09:19
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47