И БСП очаквано върна мандата

Плевнелиев ще връчи мандат на Реформаторския блок в понеделник

| обновено на 07.12.16 в 12:20
Снимка: БГНЕС

След като ГЕРБ и БСП отказаха да съставят правителство в този парламент, президентът Росен Плевнелиев ще връчи последния проучвателен мандат на Реформаторския блок. Формацията ще получи правото да състави кабинет в понеделник, съобщи Плевнелиев, който продължава да се надява третият мандат да е успешен:

Винаги съм казвал, за мен един процент шанс е сто процента шанс и затова ще се надявам да се направят решителни усилия да се опита и от невъзможното да се намерят принципи. Имам своите големи притеснения, че сме изправени пред месеци на нестабилност, включително и международна, включително и вътрешна. В период на такава извънредна нестабилност е добре всички институции да работят.


Днес Плевнелиев връчи на БСП втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в този парламент. Очаквано социалистите върнаха мандата. 

БСП отново потвърди, че 43-тото Народно събрание не може да състави трайно мнозинство и да гарантира стабилност. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви: Предлагаме бързо да се върви към предсрочни избори, като поясни:

"БСП лява България" получихме мандат за съставяне на правителство. Върнахме този мандат, потвърдихме отново позицията си, че 43-тото НС  е с изчерпани ресурси, че според нас то не може да състави трайно мнозинство, не може да гарантира стабилност и че предлагаме по-бързо да се върви към предсрочни избори. Представихме на президента нашето мнение, ако може да забърза процедурата с връчването на третия мандат на следваща парламентарна партия и възможно най-скоро да изпълни конституционната процедура за назначаване на служебен кабинет. Смятаме, че това бавене в момента не гарантира стабилност, а обратното. Вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да взема – поставихме този въпрос пред г-н Плевнелиев и служебният кабинет, който той ще назначи, да спре тези действия. Предсрочни избори и каквото народът реши.

По-рано Корнелия Нинова заяви:

БСП е в опозиция и ще носи отговорност, когато спечели парламентарни избори, вземе мандат и управлява страната. Ако трета политическа сила получи мандат и прави опит за съставяне на правителство, ние оставаме в опозиция в рамките на този парламент. Смятаме, че неговият ресурс е изчерпан, че доверието в него е изчерпано, и че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори. 

БСП споделя позицията на новоизбрания президент Румен Радев да не участва в предстоящото формиране на служебен кабинет, преди да е встъпил в длъжност. 

Той, освен че по Конституция няма право в момента да се меси във вземането на тези решения, не би трябвало да участва и да носи отговорност за политически решения, които не са негови, отбеляза Корнелия Нинова.

Левицата възрази, че в последния месец правителството в оставка е възложило обществени поръчки за над 1,4 милиарда лева, прави политически назначения и изпраща посланици зад граница. Според БСП не трябва да се бърза с избора на еврокомисар и нов началник на отбраната след оставката на ген. Константин Попов. 


В звуковия файл можете да чуете цялото изказване на Корнелия Нинова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: В 43-тото НС няма как да има устойчиво и работещо правителство

Позицията на ГЕРБ е, че в това Народно събрание трудно може да се сформира работещо устойчиво правителство. Това каза заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева , след като БСП върна втория проучвателен мандат, връчен на..

публикувано на 07.12.16 в 11:57

Красимир Каракачанов: С "Обединените патриоти" не са водени разговори за съставяне на правителство

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов заяви, че с "Обединените патриоти" не са водени разговори за съставяне на правителство. По думите му, въпросът е дали може да се направи правителство, което е полезно за страната.  Ние..

публикувано на 07.12.16 в 11:18
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47