Съдия Петков: Не сме получили нито лев инвестиции от ВСС, но не става думи за пари, а за отношение

В СРС работят над 600 служители администрация, от тях между 350 и 400 са напуснали в последните 2 години

Снимка: БГНЕС

Не сме получили нито лев инвестиции от ВСС. Всичко, което Софийският районен съд (СРС) е получил, го е направил чрез личните усилия на съдиите и на председателя от Министерство на правосъдието или от правителството. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" съдия Петко Петков:

ВСС би трябвало да реши други проблеми на съда. Той би трябвало да уреди щатното разписание на съдиите и на администрацията, би трябвало да реши проблема с натовареността по някакъв друг начин, чрез някакви организационни мерки, но не виждаме някакви сериозни усилия от страна на ВСС да са направили.

В съда работят над 600 служители, администрация. От тези 600 служители между 350 и 400 са напуснали в рамките на две години. Независимо че една голяма част от тези щатни бройки в момента са заети, това означава, че в Софийският районен съд непрекъснато напускат хора, постъпват нови, които се обучават, а когато обучаваш нов служител в администрацията работата не върви така, както би трябвало.

Независимо че във ВКС служителите от съдебната администрация са доста по-слабо натоварени, техните възнаграждения са значително по-високи. Това беше едно от исканията на председателя на нашия съд – да се увеличи възнаграждението на служителите от съдебната администрация. На едно от последните си заседания ВСС прие нов класификатор и не само че възнаграждението на служителите от администрацията не е увеличено, но има щатни позиции, при които то е намалено! Така че, не сме видели проблемът, който беше поставен от ВСС, да е решен.

Петков не отрече, че в съда има забавяне на дела и на мотиви към решенията, но уточни:

Никой, който работи в такава среда и при такава натовареност, не би могъл да бъде изряден във всичко. Справката, която господин Цацаров представи на ВСС и която стана повод за последната проверка, касае 342 дела от последните 9 години, които не са приключили в 2-годишен срок. В същото време в СРС, в Наказателното отделение, са решени над 200 000 дела. Тези 342, за които говори господин Цацаров, са 0,2% от всички!

Петков е на мнение, че с действията си ВСС е доказал, че когато трябва да отговори на изискванията на съдиите или на техни апели, може "да мотае" дълго това, а когато трябва да смачка някого – да го направи за броени минути.

Не става думи за пари, а за отношение, подчерта съдия Петко Петков по повод предстоящия протест пред ВСС. Той поясни, че протестът не е само заради ниското заплащане на администрацията, но и заради натрупани проблеми с независимостта на съда. 

Интервю на Силвия Великова с Петко Петков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Протест на съдии и съдебни служители от Софийския районен съд

Съдии и служители от Софийския районен съд поискаха оставките на членовете на ВСС по време на протеста, който те организират срещу политиката на съдебния кадрови орган. Малко преди началото на протеста стана ясно, че председателят на съда Методи Лалов..

публикувано на 09.12.16 в 08:36
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47