Граждански протести пред ВСС в подкрепа на съдиите от Софийския районен съд

Протестиращите носеха плакати и скандираха "Долу Цацаров" и "Оставка"

| обновено на 09.12.16 в 14:36
Снимка: БГНЕС
Граждани, подкрепящи протеста на районните съдии и служителите от Районния съд, блокираха за половин час столичната улица "Екзарх Йосиф". Движението на трамваите също беше спряно. Протестиращите носеха плакати и скандираха "Долу Цацаров" и "Оставка".

Председателят на Софийския районен съд Методи Лалов мотивира оставката си с нежеланието да работи повече с този Висш съдебен съвет. Той държи да стане ясно, че не е начело на съда, защото това е негова самоцел, а защото, след като не може да си върши работата, е по-добре да се оттегли. Лалов анонсира и намерението на заместниците му в началото на следващата седмица да подадат оставка. Той опонира на онези, които казаха, че това е бягство от проблема, като обясни, че така е по-добре.

Оценката на председателя на Софийския районен съд за ръководената от него съдебна институция е, че съдът е кълбо от проблеми и че е болен, но когато потърсили помощта на Съвета, тази помощ се е върнала върху тях във вид на репресия.

Протестът пред Висшия съдебен съвет, който е трети на съдии в рамките на последните 4 години, беше определен от Методи Лалов като урок по независимост. Той разказа, че е бил призован от представляващия Висшия съдебен съвет Димитър Узунов - чрез съобщение по вайбър, да спре протеста. За това съобщение, както и за оставката на Лалов, по-рано днес бившият правосъден министър Христо Иванов каза в ефира на "Хоризонт": Има няколко души в тази държава, няколко - не е само премиерът, които обичат лично да внушават какво трябва да се прави. Има само един друг човек, чието обаждане премиерът ще се съгласи да прикрива лично, главен прокурор Цацаров.

Още във вторник на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще бъдат внесени предложения в отговор на критиките на съдии и съдебни служители, че не усещат подкрепата на Висшия съдебен съвет, сред тях законодателни, които ще изчакат работещ парламент, и организационни от компетентността на Висшия съдебен съвет. Въпреки поетите спешни ангажименти, председателят на Софийския районен съд Методи Лалов потвърди след срещата, че остава  в оставка, считано от 1-ви февруари, защото и друг път бил слушал обещания за спешни дейности: Оставката е за да разбере Съветът, че не може да размахва пръст и да казва: "Вие сте виновни", а тях да ги няма въобще.
- Хубаво е да си признаем, че и ние сме допуснали грешки. Така образно да си посипем главата с пепел, коментираха ситуацията след срещата Камен Иванов, Галина Карагьозова и Соня Найденова.
Повече по темата чуйте от репортерското включване на Силвия Великова, която проследи протеста. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47