Очакванията за политиката на Тръмп спрямо Мексико

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Кои от предизборните си обещания ще изпълни новият президент на Съединените щати - светът все още е в очакване на много от отговорите, но по някои въпроси вече се очертаха ясни тенденции за бъдещата политика на администрацията на Доналд Тръмп.

Сред тях е строежът на прословутата стена по границата с Мексико, която Тръмп обеща. С изявленията си от началото на годината той даде да се разбере, че намерението е сериозно. За Мексико се задават трудни времена и основните причини за тях се свързват с новия американски президент.

Намерението за строежа на поредната велика стена в човешката история в 21-и век се превърна в цял свят в символ на опасенията от политиката на новия обитател на Белия дом. Стена, която ще спре нелегалните емигранти, беше едно от основните обещания от  предизборната кампания на Тръмп.

Всички изявления на Тръмп за Мексико напоследък предизвикват спад  на песото заради несигурността относно икономическото бъдеще на страната, която влияе на пазарите. Преди изборите имаше надежда, че кампанията е едно, а реалните действия в политиката - друго. Много мексиканци смятаха, че Тръмп просто е играл роля, за да спечели изборите. Само че Тръмп не забрави. И даже настоя да се забърза процесът. За тази цел ще се наложи първоначално американските данъкоплатци да инвестират в стената. Не е ясно колко ще струва тя: 


Под някаква форма Мексико ще ни компенсира. Има много различни начини. Ще ни върне парите за стената. Това ще стане. Дали като данъци, или просто ще ни върне парите, може би второто, настоява Тръмп.

От своя страна, мексиканските власти са твърди в  позицията си, че американците могат да си строят каквото искат, но пари от Мексико за стената няма да получат.

Президентът Енрике Пеня Нието заяви:

Очевидно е, че имаме някои различия с новото правителство на Съединените щати. Като например стената, за която Мексико няма да плати, разбира се.

Стената не е единствената причина за главоболията, които предизвиква Тръмп в Мексико. Той критикува и търговските споразумения с южния съсед и започна отлив на инвеститори. Подейства заканата за 35 процента мито за всички, които изнасят производството си от САЩ. "Форд" се отказа от нов завод в Мексико, "Фиат-Крайслер" също заложи на укрепване на производствената база в Съединениете щати. Американското автомобилостроене има 10 завода в Мексико, където са вложени 24 милиарда през последните 5 години. 

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Савина Спасова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47