Румен Радев издаде указ за структурата и състава на служебното правителство

Снимка: БГНЕС
Президентът Румен Радев издаде указ за структурата и състава на служебното правителство, което ще бъде назначено в петък - 27-и януари, с премиер Огнян Герджиков.

Гержиков ще има четирима заместници. Деница Златева ще отговаря за  подготовката на българското председателство на Евросъюза. Златева е международен секретар на БСП и беше част от предизборния екип на Радев.

Вицепремиер по еврофондовете е Малина Крумова, тя идва от звеното за коодинация към Министерския съвет.

Илко Семерджиев ще е вицепремиер и министър на здравеопазването,  а о.з. генерал Стефан Янев поема отбраната. Янев е работил в  структурите на НАТО, бил е и военно аташе в Съединените щати.

В МВР министър ще бъде бившият директор на пловдивската полиция Пламен Узунов, а правосъдието е за следователя от Националната следствена служба Мария Павлова.

Министерството на външните работи е за дипломата от кариерата Ради Найденов, в икономическия екип най-добре познат е Кирил Ананиев, който е четири пъти заместник-министър на финансите.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Теодор Седларски поема икономиката, енергетиката е за изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

За регионалното развитие ще отговаря Спас Попниколов който идва от частния консултантски строителен бизнес.

Транспорта ще ръководи Христо Алексиев, понастоящем заместник генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура" .

Бившият ректор на Селскостопанската академия проф. Христо Бозуков поема Министерството на земеделието, а в екологията отива доц. Ирина Костова - преподавател от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Туризмът ще е в ръцете на Стела Балтова, която има управленски опит в сектора, с такъв е и Гълъб Донев, който е бивш заместник социален министър.

Добре познат е образователният министър Николай Денков, който беше заместник-министър във ведомството.

Актьорът Рашко Младенов поема културата, а професорът от Спортната академия Даниела Дашева ще е служебен спортен министър.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Първан Симеонов: Силно се съмнявам, че служебното правителство ще прави резки движения и грешки

Като елегантен и успешен ход от страна на Румен Радев определи състава на служебния кабинет политологът Първан Симеонов . В предаването "Нещо повече" той коментира, че това не е правителство, повлияно от БСП. Радев е отишъл на варианта..

публикувано на 25.01.17 в 17:10
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47