Юлиана Колева: Докладът на ЕК е справедлив

Процедурата за избор на председател на Върховния административен съд би трябвало да бъде отворена в рамките на този състав на Висш съдебен съвет

Юлиана Колева
Снимка: БГНЕС

Съдии от най-големия съд в България – Софийския районен, ще протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес. Поводът е отказът на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да назначи за временен председател на съда Албена Ботева, която бе номинирана от съдиите.

Според Юлиана Колева от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет кадровият орган трябва да разкрие причините, довели до това състояние на съда. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" тя обясни:

В този съд в момента, ако фокусираме нашето внимание, със сигурност ВСС може да направи много повече, отколкото в момента прави, макар че не омаловажаваме усилията, които в момента се правят, и се надявам да се стигне до някакъв добър резултат.

От избора на нов Висш съдебен съвет и председател на ВАС зависи отпадането на наблюдението на Брюксел. Това е една от трактовките на вчерашния доклад на Европейската комисия, който е изпълнен с препоръки за това в каква посока да продължи реформата. По тази тема Колева отбеляза:

В доклада на ЕК са отбелязани тези стъпки, които Висшият съдебен съвет е предприел в последните години, както и тези, които не е успял да приключи, така че от тази гледна точка смятам, че докладът е справедлив. 

Юлиана Колева каза още, че процедурата за избор на председател на Върховния административен съд би трябвало да бъде отворена в рамките на този състав на Висш съдебен съвет:

Стъпвайки на сроковете, които са поставени за отваряне на процедурата, би трябвало тя да бъде отворена в рамките на действието на този Съвет. В крайна сметка се оказва, че прозрачността се крие все още от действията на Съвета и тя се изразява най-вече в мотивите на предложителите.

Цялото интервю с Юлиана Колева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Съдийският протест пред ВСС

Съдии от СРС протестираха пред сградата на ВСС

Висшият съдебен съвет не излезе с официална позиция по критиките и препоръките във вчерашния доклад на Европейската комисия за състоянието на съдебната реформа. Съдебните кадровици останаха без позиция и за провелия се под прозорците им втори протест на..

обновено на 26.01.17 в 15:27
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47