„Императорите на сладоледа. Литературни есета” и други изкушения, но само за познавачи

Стоян Гяуров
Снимка: icecreamst.com
Преводачът, радиожурналист и блогър Стоян Гяуров е обединил 15 есета, написани на различни езици от различни автори, в една книга, озаглавена „Императорите на сладоледа. Литературни есета”. Заглавието е вдъхновено от стих на Уолас Стивънс.

Стоян Гяуров предлага в това издание едно хармонично съчетание от разнородни теми и творчески стилове. Авторите са от три континента - някои от тях вече познати с произведенията си на българските читатели, а други - за първи път представени на вниманието на родната публика.
Редом с нобеловия лауреат за литература от 2003 година - южноафриканеца Джон Максуел Кутси, откриваме есето на германската литературна критичка Ирис Радиш, а до тях - ирландския романист, поет, драматург и автор на „Маестрото” и „Заветът на Мария” - Колъм Тойбин.
Своето естествено място в изданието са намерили Алекс Рос - американският музикален критик, чиято първа книга с културна история на музиката на 20 век, получи широкото одобрение на публиката още през 2007 година, Буркхард Мюлер, преподавател по латински в Техническия университет на Кемниц и литератулен критик, но и Луи Менанд, американски университетски преподавател по литературна история, автор на списание „Ню Йоркър” и носител на награда „Пулицър”.
Разбира се, че този сборник с есета не би бил завършен без сред авторите му да присъстват английският литературен критик и есеист, преподавателят по практическа литературна критика в Харвардския университет Джеймс Уд - чели сме и на български език „Как действа литературата” или Джордж Стайнър - американският литературовед, критик, писател и педагог - познаваме издадените у нас „След Вавилон” и „Моите ненаписани книги”, или пък Мартин Мозебах - германския писател, носител на наградата „Георг Бюхнер”.
Сред великолепно преведените от Стоян Гяуров есета, откриваме и негови авторски текстове, които някак напълно естествено се вписват в контекста на цялото „гурманско” словесно пътешествие.
„Императорите на сладоледа. Литературни есета“ е ценна книга за подготвени и изкушени читатели - изкушени от литературата и литературната история, от музиката и историята й, както впрочем и от историята и алхимията на книгоиздаването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!