Ваксини и отказ от тях при увеличаваща се заболеваемост от морбили

Министерството на здравеопазването призовава родителите при всяко съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия лекар

БНР Новини
Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Мария Христова

Цивилизационният модел от началото на ХХI век включва ваксините като достижение на човешката наука и начин за удължаване и подобряване на човешкия живот. В същото време големи обществени групи и неправителствени организации категорично се обявяват срещу официалната държавна политика за задължителен имунизационен календар.
Има ли бум на противоположни мнения в обществото в ситуации на увеличаваща се заболеваемост от морбили, в каквато се намираме в момента и къде е истината? Доколко изборът или отказът от ваксинация може да доведе до сериозни проблеми в живота на възрастни и деца? Каква е картината в България и по какво се отличаваме като здравна култура от останалите европейски страни и света като цяло? Какво показват статистиките у нас – какъв е профилът на родители, които избират да не ваксинират децата си и до какво води този отказ? Колко от официално ваксинираните не са такива, поради скрити уговорки между родители и педиатри? – отговор на тези и други въпроси в звуковия файл от проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на временно създадения Национален координационен съвет за контрол и управление на заболеваемостта от морбили.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!