За колко сребърника купуват свободата на словото у нас?

Българската следа в журналистиката води до зависимости, монопол на разпространението на информацията и непрозрачна собственост на медии

БНР Новини
Снимка: sbj-bg.eu

В Международния ден на свободния печат, обявен от „Репортери без граница“ през 1991 г., в „Нашият ден“ търсим измеренията на свободата на словото и мястото на България в световните класации за качествена и свободна журналистика.
Главният секретар на Съюза на българските журналисти – СБЖ Иван Върбанов очертава общата картина на журналистическата професия и битие от последните години, анализира казусите с уволнени, напуснали, съкратени и останали без заплата български журналисти, поглежда към последните новини от пресконференции и инциденти, включващи елементи на борба за свобода на словото. В самия край на разговора Иван Върбанов коментира и разсъжденията на второкласниците от 38 ОУ в София за журналистите, свободата на словото и смисъла на професията.





Журналистът и един от издателите на сатиричния вестник „Прас-прес“ – Иван Бакалов очертава рамките на монопола на разпространението на печатните медии у нас, като посочва конкретни имена и фирми.
Къде е истината за монополите и зависимостите в Четвъртата власт на България и какво следва? – чуйте отговор на тези и други въпроси в звуковите файлове.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!