Президентът Румен Радев започна консултациите с партиите преди връчването на мандата

| обновено на 24.04.17 в 14:31
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев започна политически консултации с парламентарно представените партии преди да връчи на ГЕРБ мандат за съставяне на правителство.

Първата среща на "Дондуков" 2 бе с представителите на най-малката парламентарна група – тази на партия "Воля".

Не са водени разговори за участие на партия "Воля" в изпълнителната власт. Това заяви лидерът й Веселин Марешки след приключилите консултации при президента Румен Радев:

Към днешна дата не са водени никакви разговори, защото нашето усещане е, че се изчаква достигането на споразумение до първите две формации, които ще участват в една такава коалиция. Когато приключат преговорите между националистите и ГЕРБ, предполагам, че тогава ще има покана и към нас. В личен план аз не се виждам като министър. Като партия, а и не само като партия, но и като силно гражданско движение, защото при нас има много надпартийни експерти, ние сме готови за участие, експертно в абсолютно всички области, но нашите идеи за подпомагане на млади, образовани семейства било то с еднократни помощи или с жилища на достъпни за тях цени, това не е влязло в досегашната програмата, която се лансира от ГЕРБ и националистите, така че ще се опитаме да внесем коректив и особено тези неща, ако се приемат, на първи етап ще подкрепим едно такова правителство.

Марешки заяви още, че нови предсрочни избори ще бъдат пагубни за държавата:

На консултациите с президента се обединихме около това, че бързи избори биха били пагубни за българската държава, а оттам за българския народ и българския бизнес. Обединихме се около това, че нашата парламентарна група е единствената, която на първия етап може да доведе до стабилността на управлението и ние, освен подкрепа за едно ново правителство, ще бъдем и един от основните корективи дали се спазват предизборните обещания.

Президентът разговаря и с представителите на ДПС. Председателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ заяви:

Ние изразихме нашата позиция. При така конфигурирано 44-то Народно събрание отговорните политически партии, системните политически партии, е редно да съставят програма за управление до края на председателството на Съвета на ЕС и около тази програма за управление да се формира мнозинство в Народното събрание, като изрично, за пореден път подчертахме, че ние не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт. Ние изразихме и становище, че, имайки предвид регионалните геополитически процеси, имайки предвид процесите, които текат и в Европа, отчитайки, че радикализмите и национализмите - под една или друга форма, увеличават своето влияние, отчитайки, че системните партии в Европа се обединяват за противодействие на радикализмите и национализмите - България не бива да прави изключение. Ние и не само ние, цялата политическа система и всички тези партии, които се наричат системни, не бива под каквато и да е форма да толерират крайни национализми и радикализми, включително и включването им във властта. В доклада на Съвета на Европа действията на формации като "Обединени патриоти" се оценяват по един друг начин.

Мустафа Карадайъ заяви още, че ДПС няма да участва по никакъв начин в управлението на страната.


От коалицията "Обединени патриоти" изразиха удовлетворение от срещата си с президента Румен Радев. Според тримата съпредседатели на коалицията държавният глава подкрепил техните приоритети за управлението. Валери Симеонов подчерта:
Той сподели, че напълно разбира отговорността, която поемаме. Благодаря му за това, и също така сподели, че след като се е запознал с нашата програма, а впоследствие и със стратегическите приоритети за периода 2017-2021 година за работа на бъдещото коалиционно правителство той заяви, че споделя всички тези приоритети и както казах, се солидализира с нашата програма. Пожела ни стабилност, пожела ни управление в четиригодишен период и впоследствие преминахме и по някои по-конкретни теми, но като цяло той заяви, че може да разчитаме на президентската институция във всяко добро и полезно за България начинание.
Волен Сидеров допълни:
Да добавя, че за първи път при среща с президента (аз съм бил и на други такива консултации след избори), за първи път получаваме ние, като патриотични формации, получаваме положителна оценка за това, че сме именно европейски националистически организации, без притеснения от термина. Това наистина не се е случвало до сега и аз се радвам, че имаме държавен глава, който оценява патриотичните идеи като положителни, а не като екзотика, както беше досега. Наистина президентът Радев пожела успех на правителството. Той сподели също и нашето виждане, че трябва да има стабилност, че трябва да продължи мандатът до края да се изкара, че нямаме нужда от предсрочни избори и по всичко това нашите виждания съвпадат. Обещахме си сътрудничество, тъй като има доста сфери, в които можем да бъдем сътрудници. Аз лично направих пожелание да няма разминаване в позициите на държавния глава и на правителството, както сме виждали в близкото минало, особено по теми на външната политика. Това е, което мога да добавя. Срещите с групите на БСП и ГЕРБ предстоят тази седмица и ние се надяваме връчването на мандата и реализирането му да стане максимално бързо.
Красимир Каракачанов посочи:
Запознахме и държавния глава с основните наши цели при участието в изпълнителната власт, а именно, че нашият стремеж на коалиция "Обединени патриоти" е създаване на стабилно и работещо правителство. Правителство, което да изкара четиригодишния мандат, защото за последните 8 години имаме 6 правителства - 3 служебни и 3 редовни, които не си изкарват мандата. Запознахме го, че нашата амбиция, на коалиция "Обединени патриоти", е изкарване на пълен мандат, за да могат всичките онези мерки, които заедно с колегите от ГЕРБ сме набелязали в общата програма за управление, да бъдат реализирани. Също така пояснихме, че основен наш стремеж е едно внасяне на спокойствие в обществото и търсене на национален консенсус по няколко важни теми, които са теми на цялото българско общество. Като казвам национален консенсус имам предвид както политическите партии в парламента, така и между политическите партии и обществото. А темите, с които ние запознахме президента и които са в основата и на нашата програма, но са залегнали и в общата програма за управление с колегите от ГЕРБ, на първо място това е демографската криза. Демографската криза във всичките й измерения и мерките, които трябва да се вземат. На второ място: вътрешната сигурност, битовата престъпност, а също така като говорим за вътрешна сигурност, говорим и за проявите на радикални политически и религиозни течения, които в Европа вече дават своите проявления, застрашавайки сигурността на Европейския съюз, в това число и на Българя. Темата за отбраната, състоянието на Българската армия. Споделихме нашето становище, че въпросът не е само в превъоръжаването на армията. Въпросът е и в мотивацията, а и моралния, как да кажа, моралния компонент, моралната основа, на която стъпват българските офицери и войници. Доходите и икономическото развитие са четвъртият приоритет, който ние развихме като теза през президента и темата със суверенитета на Република България и пресичане на опитите за вмешателство във вътрешните работи на Република България. Това са основните приоритети, които ние изложихме пред президента. По всички от тях коментирахме. Надяваме се, че след съставяне на правителството, правителството и институцията на българския президент ще работят ръка за ръка за осъществяване на онези очаквания, които българското общество даде като знак с изборите на 26-и март.

На срещата е бил коментиран  и въпросът с оградата по границата ни с Турция.

Радев се ангажирал да потърси  допълнителна информация и ще се възложат допълнителни проверки по случая.


Утре Румен Радев ще се срещне поотделно с "БСП за България" и с ГЕРБ.

Последната консултация ще бъде с парламентарната група на партия ГЕРБ. Тогава ще уточним точното време на връчване на мандата, заяви по-рано държавният глава. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47