Юрий Асланов: Зависимостите на база на интереси между власт, бизнес и медии проникват във всички клетки на обществото

Юрий Асланов
Снимка: БГНЕС

Публичният конфликт, възникнал между бизнесмена Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров след проведена между тях среща в офиса на Георги Гергов, когато двамата взаимно се обвиниха в опит за оказване на натиск, коментира в ефира на "Хоризонт" социологът Юрий Асланов, член на НС на БСП, който заяви, че:

Случаят е неприятен с това, че за пореден път поднася доказателство за съществуването и функционирането на т.нар. "задкулисие"

Тоест в триъгълника политика – власт – медии и съдебна система зад публичността, зад погледа на обществото да уреждат някакви въпроси, и когато това стане известно, да останат куп нови въпроси без отговор на този етап. И очевидно е, че ние всички сме отговорни и трябва да направим нещо с този проблем. Той няма да се реши лесно и от само себе си или бързо, но трябва да се започне. 

Асланов отбеляза, че една част от отговорността е поета и страницата на конфликта от страна на БСП е затворена, след като Георги Гергов е подал оставка от ръководството на Социалистическата партия. Според Асланов подкрепата, която Гергов е получил от Пловдивската организация на БСП, би била временна, ако той продължи да настоява, че не носи отговорност във връзка със случая:

Очевидно всеки е преследвал някакви свои непублични интереси в тази среща. И аз не съм сигурен, ако той продължи с поведението да уврежда името на партията като цяло, дали и позицията на Пловдивската организация няма да се промени. 

Юрий Асланов подчерта, че позицията на Корнелия Нинова е силна и тя нейната позиция като лидер не е заплашена.

Т.нар. "паралелна държава" дълбоко е проникнала във всички прослойки на обществото и партиите не правят изключение, изтъкна още Асланов: Ясно е, че вътре не само в тази, във всяка партия има редица зависимости, които като метастази са проникнали в телата на партиите чрез паралелната държава:

Този триъгълник между власт, бизнес и медии и взаимната зависимост на база на интересите между тях, той прониква във всички клетки на обществото. И естествено, че партиите са най-пряката мишена – доколкото чрез тях в концентиран вид се проявяват тези зависимости.

Юрий Асланов отново подчерта, че са необходими стъпки за решаване на тези проблеми, като БСП предприема действия в тази посока. Социологът заяви също, че главният прокурор не би трябвало да приема участие в подобни срещи като тази с бизнесмена Сашо Дончев. 

Цялото интервю на Даниела Якова с Юрий Асланов може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лозан Панов: Каките спряха да разговарят, но батковците и братковците започнаха да се срещат

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров , бизнесмена Сашо Дончев и члена на БСП Георги Гергов . По думите на Панов: Каките спряха да разговарят, но за сметка..

обновено на 25.04.17 в 14:54

Какви въпроси остават в обществото след срещата на бизнесмен, прокурор и партиен функционер

Малобройни протести в София и още няколко големи града поискаха снощи оставка на главния прокурор заради най-коментираната среща от последните дни с участието на Сотир Цацаров, газовия бизнесмен и издател Сашо Дончев и червения функционер Георги..

публикувано на 25.04.17 в 10:46
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47