Ал. Пелев: Изключвам провеждането на среща между прокурор и бизнесмен, ако се спазват етичните правила

| обновено на 25.04.17 в 15:23
Снимка: Ани Лозева

От инициативата "Правосъдие за всеки" настояха за спешна реакция от страна на държавните институции по повод конфликта между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, които проведоха лична среща, след която взаимно се обвиниха в оказване натиск. Срещата се проведе в офис на Георги Гергов от БСП в ЦУМ. В последствие беше поискана оставката на Гергов  от ръководството на социалистическата партия и той я подаде, въпреки че твърдеше, че е само посредник е не е отговорен за възникналия сандал. 

В ефира на "Хоризонт" адвокат Александър Пелев от "Правосъдие за всеки" коментира, че на този етап реакцията на държавните институции по случая е, меко казано, половинчата. Пелев беше категоричен, че главният прокурор трябва да излезе пред обществото, за да даде обяснение: 

По отношение на реакцията на г-н главния прокурор – може би хората, които го съветват за неговите публични изяви, не го съветват добре. Защото той не е гражданинът Сотир Цацаров. Той е главен прокурор на Република България и като такъв е един от най-висшите служители на държавността в България. В тази връзка задължително е главният прокурор да се отчита по един много по-прозрачен и директен начин с обществото в България. 

И няма нищо по-нормално от това той да обясни в крайна сметка, за да очисти името си дори от това, ако смята лично, че е замесен в някаква интрига, от лица, които са го подвели по някакъв начин или както се изрази г-н Бойко Борисов, че му е направен някакъв капан. 

Ако човек (поне това е моето лично разбиране) няма какво да крие и по някакъв начин името му е замесено и е на път да бъде очернено, няма нищо по естествено от това, да се излезе пред обществото, ясно и коректно да се каже, какво се е случило.

Александър Пелев беше категоричен, че е убеден, че провеждането на неофициални срещи между главен прокурор и бизнесмен е неприемливо:

Моята скромна интерпретация на тази среща, да го кажем простичко – изключва всякаква възможност такава среща да може да бъде проведена, ако се спазват нормалните етични правила за упражняване на магистратската професия като минимум. 

Моето разбиране е, че един главен прокурор няма никаква работа на работна среща (така да го кажем) извън собствената си институция, извън своя кабинет, или ако той прави някакво среща, тя трябва да бъде абсолютно официална, публична и всичко да бъде ясно изказано какво се е случило на тази среща. Другият вариант е тази среща да бъде между трима приятели, които са се видели, защото не са виждали отдавна... 

Александър Пелев е скептично настроен и по отношение на реакцията на Висшия съдебен съвет по случая. 

Обобщението на Силвия Великова и интервюто с Александър Пелев чуйте от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Лозан Панов: Каките спряха да разговарят, но батковците и братковците започнаха да се срещат

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира скандала около срещата на главния прокурор Сотир Цацаров , бизнесмена Сашо Дончев и члена на БСП Георги Гергов . По думите на Панов: Каките спряха да разговарят, но за сметка..

обновено на 25.04.17 в 14:54

Какви въпроси остават в обществото след срещата на бизнесмен, прокурор и партиен функционер

Малобройни протести в София и още няколко големи града поискаха снощи оставка на главния прокурор заради най-коментираната среща от последните дни с участието на Сотир Цацаров, газовия бизнесмен и издател Сашо Дончев и червения функционер Георги..

публикувано на 25.04.17 в 10:46
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47