Референдумът като начин на употреба: от Трън до Фарьорските острови

Поредното отлагане на местния референдум в Трън и непрозрачност в информацията води до напрежение сред трънчани

БНР Новини
Изглед от моста над река Ерма.
Снимка: wikimedia.org/Anton Lefterov

Датата на местния референдум в Трън за добив и преработка на метални полезни изкопаеми бе променена с решение на Общинския съвет, с което допитването се насрочва за 11 юни т. г. Това е втори опит на местната власт за референдум, след като първият бе отхвърлен поради административни нарушения. До идея за допитване се стигна след масово изразеното несъгласие на големи групи от населението на общината с инвестиционен проект за добив на златно-сребърни руди. Последният касае площ от 20 кв. км, част от които са в района на бившата мина „Злата“, а други попадат в защитени зони от "Натура 2000". Голяма част от местното население е притеснено за екологичните последствия, касаещи човешкия живот и здраве.
В края на миналата седмица Българската минно-геоложка камара организира обсъждане в града, анонсирайки го като опит да бъдат успокоени страховете и да се даде повече информация относно ефектите от развитието на добивната индустрия в определени български общини. Осъществи ли се диалог – чуйте в репортажа на Златина Йовкова.





Дни след опита за информационно събитие и дискусия в Трън, в студиото на „Нашият ден“ зададохме въпроса има ли опасност за здравето и природата в община Трън, в случай че инвестиционните намерения за златодобив се осъществят. Своите гледни точки дадоха Румяна Боянова, представител на Сдружение „Трън“, и инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Минно-геоложката камара – чуйте още в звуковите файлове.










Финални щрихи в разговора за референдума като демократичен инструмент и начин на употреба даде политологът и икономист Георги Киряков, с когото завършихме маршрута от Трън до Фарьорските острови. Жителите на последните ще участват в допитване на 25 април 2018 г., когато ще решат дали да се отделят от Дания.






Трън.                              Снимка: wikimedia.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!