Борисов: Ще купуваме изтребител, когато станем готови

| обновено на 26.05.17 в 12:09
Снимка: БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов очаква на предстоящото заседание на Консултативния съвет за националната сигурност (КСНС) да бъде обсъден въпросът за по-нататъшното въоръжаване на българската армия. Министър-председателят реагира остро на критиките на президента Румен Радев заради смяната на позицията му и "замразения" проект за покупка на нови бойни самолети:

Ще купуваме изтребител, когато станем готови.

Министър-председателят призова темата да бъде обсъдена на предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Борисов припомни, че само преди година като командващ ВВС Румен Радев е настоявал за ремонт на МиГ-овете, които имали живот до 2028 година.

Затова тогава, изпълнявайки желанията му и разчитайки на неговата компетентност, одържавихме "Авионамс", каза той, изчислявайки, че дооборудването за завода, за да може да ремонтира освен МиГ-29 и Су ще струва 15 милиона лева.

Тази армия само от изтребители ли се състои? Това е милиард и половина на данъкоплатците. Аз съм чувал президентът Радев да говори и за пенсиите да се повишат, чувал съм го и за инвалидите да се повишат възнагражденията им, чувал съм за всичко да говори, че трябва да се повишат. Откъде да ги вземем? Трябва да кажем спираме това, това и това, или трябва да се даде тук, тук и тук. И всички да понесат отговорност за това и той също, иначе само за препоръки и аз знам, че е хубаво нещо, освен това самолетът не е най-важното в една армия. Сухопътните сили, самолетите трябва да са последни.

Министър-председателят коментира темата по време на поредната инспекция на ремонтиращата се от години сграда на СРС. Очаква се тя да  бъде официално открита след края на съдебната ваканция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47