Здравко Петров: Детската песен трябва да е за деца! Както като вокална сложност, така и като текст

Малките не бива да пеят като възрастни, катетгоричен е в мнението си музикалният редактор и преподавател

Крисия е добър пример, когато дете завладява с пеенето си, без да се прави на възрастен поп изпълнител
Детската тема трябва да преобладава в изпълненията на децата, а не да пеят песни на възрастни. За това призова музикалният редактор от програма „Христо Ботев“ Здравко Петров, който е радиоводещ и преподавател. Той коментира този феномен, който е особено видим през последните години в телевизионните музикални формати като недопустим. Според него е необходима промяна в провеждането на такива надпревари, но тя би била много трудна, тъй като тенденцията се наблюдава в цял свят.

Децата са залети отвсякъде с информация, искат да подражават на по-големите. Но едно дете трябва да е дете, да изглежда като дете, текстовете на песните да са за деца. Не може 8-годишно момиче да пее с такава постановка като завършена оперна певица. Но така може да загуби гласа си. Не вокалните качества и диапазона на пеене са важни при децата певци. Трябва детските песни да са съобразени с тях, и като вокална сложност и с текстовете.

Като пример за запазване на детската песен и изпълнение, Петров посочи формацията на БНР „Радиодеца“ с ръководител Илина Тодорова.

Не мога да виня никого – родителите искат да видят децата си по телевизията, например, педагозите пък се стремят да направят победител от своя възпитаник. Но и като преподавател мога да коментирам, че някои от учебниците не са за деца.

Още за запазването на детската невинност в музиката, чуйте от интервюто на Златина Йовкова със Здравко Петров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!