"Спортен мениджмънт" - една от най-желаните специалности в НСА

Проф. Бисер Цолов
Снимка: НСА прес

Една от специалностите в Националната спортна академия "Васил Левски", която е в топ 3 на най-популярните, се изучава в катедрата "Мениджмънт и история на спорта". Студенти в това направление са едни от най-популярните български спортисти - Димитър Бербатов, Владимир Манчев, Асен Букарев, Йордан Йовчев, Станимира Петрова.

Какво предизвиква интереса към катедрата и защо тези популярни личности я предпочитат обяснява, проф. Бисер Цолов - ръководител на направлението:

Спортът е една интензивно развиваща се, интегративна наука, съчетаваща в себе си знания от различни други науки. Всичко това в глобален аспекти, разбира се, промените, които настъпиха у нас в последните 25-26 години, особено по отношение на промяната на икономическата система от централизирана към пазарна, наложиха необходимостта от един нов тип кадри, а именно мениджъри, които да въведат пазарния принцип на управление на спорта.

Проф. Бисер Цолов отбеляза също, че вероятно една от причините за сериозното отстъпление на спорта през последните години е, че на държавно ниво се подценява значението на този тип кадри. Той коментира също ситуацията около ЦСКА, както и системата на провеждане на футболното ни първенство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!