Голям пожар в 24-етажна жилищна сграда в Западен Лондон

| обновено на 14.06.17 в 10:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожар избухна в жилищен блок в Западен Лондон малко след 3 часа сутринта българско време. 45 пожарни участваха в овладяването на огъня. Много хора за момента се водят изчезнали, вероятно блокирани от пожара в сградата.

Има жертви. Властите обаче не уточняват броя на загиналите. Повече от 50 души са в болница.

Сградата, която е известна под името "Гренфел тауър“ в квартала Норт Кенсингтън, е на 24 етажа със 120 апартамента. От полицията съобщиха, че има ранени. Свидетели съобщиха, че хора са скачали през прозорците от горящата буквално като факла постройка. Поне 30 души са постъпили в болници. Продължава евакуацията на хора от сградата.

Предполага се, че пожарът е избухнал на четвъртия етаж и много бързо се е разпространил из цялата сграда. Кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение в района. Кварталът е гъсто населен, има голяма мюсюлманска общност. Много улици наоколо са затворени заради инцидента, включително една от най-натоварените магистрали, минаващи през Лондон – А40.

Няма информация за пострадали български граждани при пожара, съобщават от Министерството на външните работи. Българското посолство в Лондон следи развитието на ситуацията и е в контакт с местните власти.

Български граждани, които желаят да получат информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон на българското посолство в Лондон.

При избиране от Обединеното кралство: 020 7581 3144. При избиране от България: 00 44 20 7581 314.

Сигнали могат да се подават и на горещата телефонна линия, обявена от британската полиция:

0800 0961 233 (при избиране от Обединеното кралство) и 00 44 800 0961 233 (при избиране от България).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47