МС: Институциите ще следят и ще носят отговорност дали децата ходят на училище

Държавата представи механизъм за работа на институциите за задържане на децата в образователната система, който трябва да заработи от есента

| обновено на 04.07.17 в 15:48
Снимка: БГНЕС

Екипи от представители на различни институции ще следят дали децата в задължителна предучилищна и училищна възраст ходят на училище или детска градина.

Правителството одобри механизъм, който да гарантира, че учениците няма да изпадат от образователната система.


Според статистиката у нас над 20 000 деца са напуснали образователната система през миналата учебна година. Всяко седмо дете между 15 и 18 години не е в училище: В България трябва да има образовани хора, посочи премиерът Бойко Борисов и се обърна към министрите с думите:

Всяко дете да посещава училище. Това е магистрала към знанията
.

Цялата държава ще се включи в решаването на проблема, обясни вицепремиерът Томислав Дончев:

Необхванатите, отпадналите деца, оттук нататък на база информацията от всяко населено място, на всички отговорни институции ще бъде дирена сметка колко са децата и защо те не са в училище.

Подкрепящи мерки, мотивация на преподавателите, учениците и родителите, а при нужда и санкции. Така държавата ще задължи всички деца да посещават училище. Премиерът Борисов подчерта, че образованието е приоритет за кабинета и обясни докъде води неграмотността:

По-доброто за данъкоплатеца е да отиде да тежи на социалната система. По-лошото е да стане престъпник. Трети вариант няма. Когато отиде обаче на тежестта на социалната система, тогава пък работещите българи казват: "Добре, докога ние ще им плащаме". Веднага се вкарваме в едно етническо напрежение и противопоставяне, което става един омагьосан кръг. Това е единственото, което е редно да се направи и което правим в момента. Постепенно от 1-ви септември да образоваме децата и да ги вкараме след това да работят. Ще задължим тези семейства да изучат децата си.

Държавата представи и формула, която да реши проблема с отпадането на децата от училище. Механизмът трябва да заработи от есента, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев. Във всяко населено място ще бъдат създадени екипи с представители на различни институции:

Те ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали, които са в риск от отпадане или които подлежат на реинтеграция и да положат комплекс от мерки за тяхното вкарване в образователната система.

Механизмът предвижда също така правила за обмен на информация по отношение на издирването на детето. Ако то не бъде открито на постоянен адрес, ще се търси на настоящ, ако не бъде открито на настоящ, ще се търси на цялата територия на страната. Така е и по отношение на медицинските бележки, семейните помощи за деца.

Ако се налага, родителите ще бъдат принудени да заведат децата си в училище.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че е по-добре МВР сега да работи с децата, отколкото по-късно да се занимава с престъпници.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мира Стефанова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47