Работодатели се възползват от пропуски в законите, за да не плащат заплати

| обновено на 06.07.17 в 17:14
Снимка: БГНЕС

Работодатели се възползват от пропуски в законите, за да не плащат заплати. Това е установила временната парламентарна комисия, която проучва случаи на неплатени възнаграждения.

С промени в Кодекса на труда и други закони ще се предостави допълнителна защита за правата на работниците и служителите в случаите, когато работодателите не им изплащат трудови възнаграждения и обезщетения, ще се засилят контролните функции на "Главната инспекция по труда". В проекта се предлага също работодатели, които дължат на работниците си заплати и обезщетения, да не могат да участват в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители.

Най-големият брой предприятия със забавени трудови възнаграждения на работниците са в търговията. Там неизплатените заплати за периода 2012-2016 година са почти 3 милиона и половина лева.

Ако се приеме предложението фирми, които не са плащали заплати и осигуровки, да не могат да участват в обществени поръчки, би било чудесно, защото това ще означава да се отреже възможността крадци да се възползват от държавни средства, коментира в предаването "Нещо повече" експертът към КТ "Подкрепа" Ваня Григорова.

Григорова е категорична, че трябва да се засилят контролът и изискванията при прехвърлянето на фирми на безработни и социално слаби лица.

Детайли по темата чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Диана Йорданова

Какво установи парламентарната комисия за неизплатените заплати

Мисля, че свършихме добра работа. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Диана Йорданова  от ГЕРБ, която е председател на парламентарната комисия за неизплатените заплати: Важното е, че във входа на обсъждането се..

публикувано на 06.07.17 в 09:10

Бисер Петков: Увеличението на минималната заплата с 9,5% има положителен ефект

Увеличението на минималната заплата с 9,5 процента от началото на годината има положителен ефект, отчете социалният министър Бисер Петков : Увеличението на МРЗ мотивира към заетост, реализиране и задържане на трудовия пазар, особено на младите..

публикувано на 06.07.17 в 16:13
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47