Мартин Димитров: Малка част от замесените лица в аферата "КТБ" ще станат обвиняеми

Докато на банките се дава безконтролна власт, така ще бъде винаги в България, каза адвокат Веска Волева в коментар по темата за фалита на КТБ

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата внася в Специализирания съд обвинителният акт за фалита на КТБ, който е близо 15 хиляди страници. По случая (според предварителна информация) са привлечени като обвиняеми 19 души. Темата коментира в ефира на "Хоризонт" Мартин Димитров, който, като депутат в предишния парламент, следеше отблизо казуса за съдбата на банката.
 

Това, което се опасявам, е, че много малка част от лицата, замесени в аферата "КТБ", ще станат обвиняеми, каза Димитров, като добави:

Ключовият въпрос беше да бъдат проследени тези над 4 милиарда лева, които са източени – те са минали през кухи фирми и подставени лица, но въпреки това парите винаги подлежат на проследяване и могат да бъдат проследени. Хората, които са правили тези кухи фирми, хората, които са използвали тези подставени лица, не са разкрити и те няма да бъдат обвинени. 

Прокуратурата концентрира своите действия върху няколко души, което не е достатъчно. То е ясно, че тези хора трябва да бъдат обвинени, но този кръг от лица в никакъв случай не е достатъчен.

Настоявахме за международно разследване – това са такива специализирани компании, които проследяват пари и помагат за тяхното връщане и заедно с това помагат за изясняване на замесените лица, каза още Мартин Димитров, допълвайки:

Това не беше направено в България – нито държавата, нито синдиците, нито един държавен контролен орган не си направи труда да проследи парите, за да бъде изяснен кръгът от замесени лица и да могат всички те да бъдат обвинени.

Това е за мен ключовият проблем – 3 години по-късно, заключи Димитров, като цитира данни, според които засега около 5 процента от парите на КТБ са върнати и влезли в обема по несъстоятелност на КТБ.  

Тези обвинения, които прокуратурата е на път да внесе, за мен са основателни, но в никакъв случай не да достатъчни, подчерта още веднъж политикът и отбеляза, че държавата не си е свършила работата, като добави, че според него не е късно да бъде ангажирана фирма за международно разследване. 

Адвокат Веска Волева, която също коментира темата в ефира на "Хоризонт", отбеляза, че казусът "КТБ" трябва да се разглежда по-комплексно, като отражение не само на проблеми и съмнителни банкови практики, а и като израз на управленски провал:

Това е особеното за българската действителност "късо мислене". Ние хващаме едно нещо, изваждаме го пред скоби, слагаме го най-напред, но не виждаме причините, не се хващаме за големите неща, които стоят в основата на целия ни провал на прехода.  

И аз съм казвала хиляди пъти – всичкото това е в сградата, на която пише "Съединението прави силата". Всичко е там. Всичко е там. Да, оттам се назначават "хората-калинки", оттам въпросният Искров (бившият гуверньор на БНБ – бел.ред.управляваше маса мандати, оттам дадоха идеята да се премахнат текстовете от Наказателния кодекс, които криминализираха даването на необезпечени кредити, оттам дадоха идея да се бърза със законодателство – "на коляно" да се пише, когато стана проблемът с КТБ и т.н., каза Волева, като подчерта, че зависимостите на банкерите остават неясни за обществото. 

Докато на банките се дава безумна, безконтролна власт и някои хора я упражняват тази власт, така ще бъде винаги в България, заключи адвокатката и определи внасянето на обвинителен акт за КТБ като стъпка, която е "след дъжд качулка".

Интервютата на Емилия Антова с Мартин Димитров и с адв. Веска Волева можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47