Пациентски сдружения застанаха зад Центъра за асистирана репродукция

Снимка: БГНЕС

На днешния ден, когато се отбелязват 39 г. от раждането на първото инвитро бебе в света, пациентски сдружения в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми застанаха зад Центъра за асистирана репродукция и инвитро клиниките. Според Мария Янева, председател на фондация „Искам бебе“, обвиненията към специалистите са обидни и не почиват на доказателства.

Преди дни, Национално сдружение „„Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ и Пациентски организации „Заедно с теб“ изразиха съмнения за работата на Центъра за асистирана репродукция и успеваемостта на някои от инвитро клиниките в страната.

В отговор на тези обвинения, д-р  Георги Стаменов, лекар в МБАЛ „Надежда“ отговори, че се подготвят промени в медицинския стандарт по асистирана репродукция, както и в работата на Центъра.

В новите правила се предвижда и да има изискване за лечебните заведения, които желаят да работят с Центъра за асистирана репродукция, да имат 2 лекари и 2 биолози, работещи на постоянен трудов договор в лечебното заведение. Д-р Георги Стаменов допълни още, че е невъзможно да се крадат или търгува с яйцеклетки, каквито обвинения също имаше. 

В заключение, от пациентските организации в сферата на репродуктивното здраве поясниха, че в доклада на Сметната палата за Центъра не се споменава за злоупотреби, а само има препоръки за оптимизацията на работата в него.

Още по темата - чуйте от репортажа на Златина Йовкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

От НПО искат смяна на шефа на Центъра за асистирана репродукция

Пациентски организации настояват за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева. Според тях тя не работи по правилата, а центърът не упражнява достатъчен контрол върху работата на инвитро клиниките. Това бе отбелязано и..

публикувано на 18.07.17 в 15:06