Моделът „Младежка банка“ създава дарителски нагласи у младите хора

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Да бъдат създадени "Младежки банки" в още няколко областни градове, се надяват от фондация „Работилница за граждански инициативи“. За пета поредна година те обявяват национален конкурс за изграждането на подобни екипи, които развиват местната общност. Принципът е млади хора, които са на възраст между 14 и 25 г., да подкрепят проекти на свои връстници, като съдействат за набирането на финансови средства от частни дарители, които впоследствие разпределят. За целта те преминават през обучение за лидерски умения и развиват знания в областта на филантропията.

Моделът „Младежка банка“ възниква в Ирландия, като успешно е внедрен в много европейски държави, макар и носещ друго название. Философията е основана на младежкото участие в  местната общност и създаването на дарителски нагласи у младите хора.

Важна задача за екипа на „Работилница за граждански инциативи“ е да създаде у младежите умения за разпознаване на нуждите и интересите на връстниците им, споделя изпълнителният директор Илияна Николова.

От 2012 г. досега повече от 250 млади хора са обучени в управлението и развитието на дарителски програми. Впоследствие те са привлекли повече от 500 свои връстници като доброволци в "Младежки банки", които са 14 на територията на България.

На национално ниво сумата, набрана от тях, надвишава 200 000 лв. До 6 август, включително, неправителствени организации, които работят в младежката сфера в общини с население над 30 000 души и неформални младежки групи, които са регистрирани като такива, могат да кандидатсват за създаване на нови "Младежки банки".

Още по темата - чуйте от нашия репортер Златина Йовкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!