„Лидерство и самозаблуда“ – изход от кризата има

БНР Новини
Пламен Димитров, председател на Дружеството на психолозите в България.
Снимка: БНР

„Лидерство и самозаблуда“ е книга, позволена за четене не само от началници, но и от подчинени. Не, не защото всеки редник носи в раницата си маршалски жезъл. Лидерството не винаги е свързано с ранг, постове и йерархии. То често е предизвикано от обстоятелства и ситуации. Ала винаги засяга човешки взаимоотношения.
СнимкаНа кого от нас не му се е налагало да взема отговорни решения – от семейството до работното място във фирмата, от входа на блока до правителството. А верността на решенията – оказва се – се влияе от неспособността ни да видим собствените си заблуди. Няма нищо обидно и непоправимо. Така твърдят от научния екип, разработил „оздравителната“ поведенческа стратегия. Дали книгата „Лидерство и самозаблуда“, написана вследствие от изследванията на американския институт „Арбинджър“ като наръчник по корпоративна етика, ще послужи и на нас, както е подпомогнала работата на поръчалите я големи престижни компании – е въпрос на лична проверка и практика. По-съществено е, че изданието подсказва възможности да преосмислим своите позиции, поведения и „приноси“ в ниската ефективност, влошената работна среда, демотивираните колеги, отчуждените роднини и кризата в микро или макроекипа.
Да, има ефикасни техники – ефикасни, защото са прости! – за подобряване на отношенията с най-близките в семейството, със съседите, с тези, от които зависи професионалният ни успех. Само трябва известна готовност и широта на възгледите, за да бъдат забелязани проблемите и собственото ни участие в тях. Това е и първата стъпка към следващото вярно лидерско решение. Изход от кризата има. А открихме и компетентен, но търпелив към самозаблудите ни коментатор като Пламен Димитров – председателя на Дружеството на психолозите в България, с когото да обсъдим изданието „Лидерство и самозаблуда“.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!