Гърция създава отдел за опазване на горите от пожари

Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство обяви мерки срещу умишлените пожари, които тази година изпепелиха голяма част от горските масиви на гръцките острови. За първи път в страната се създава отдел за охрана на горите към министерството по опазване на околната среда.

Много от пожарите това лято бяха умишлени палежи, се доказа от разследването на властите. Предполага се, че подпалвачите действат в интерес на хотелиери и частни лица, които искат да строят на опожарени терени. Правителството на партия "Сириза" внесе в парламента закон за забрана на застрояване на изпепелените от пожари горски райони.

Извънредна наредба на министрестното на околната среда разпорежда незабавно да започне залесяване на опожарените райони.

Униформени охранители ще патрулират през цялата година в горските райони. При навлизане в горски области гражданите ще бъдат проверявани и предупреждавани да не използват запалителни материали. В същото време се гарантира сигурността на хорта, живеещи или пътуващи през горски области.

По този начин ще се следи и за опити за незаконно строителство на терени със статут на горски местности.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Гръцките власти продължават да се борят с пожарите

И днес продължи борбата с огнената стихия в Гърция. До Атина обявиха бедствено положение, както и на остров Закинтос. На други места в страната пожарните огнища са овладяни или поне частично ограничени. Със самолети и хеликоптери по въздух гасят пожара,..

публикувано на 15.08.17 в 18:46

Расте броят на пожарите в Гърция

Непрекъснато се увеличава броят на пожарните огнища в цяла Гърция. Властите и пожарникарите, които се борят с огнената стихия, са категорични, че в повечето случаи палежите са умишлени. Разследването се води в две посоки – опит за компрометиране на..

публикувано на 14.08.17 в 11:46

Гърция е обхваната от мащабни пожари

Мащабни пожари обхванаха Гърция, като най-силно засегнат е остров Закинтос. За едно денонощие избухнаха 46 пожара в Гърция. Основните сили са насочени към ограничаване на стихията на остров Закинтос. Огънят доближава населени райони, но огнеборците успяха..

публикувано на 12.08.17 в 13:04
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47