България и Гърция се договориха за изграждането на нов транспортен коридор

| обновено на 06.09.17 в 15:18
Снимка: БТА

България и Гърция ще създадат съвместно дружество по изграждането на нов транспортен коридор. Той трябва да свърже три гръцки и три български пристанища чрез жп връзка. В присъствието на двамата премиери, Бойко Борисов и Алексис Ципрас, министрите на транспорта на двете страни подписаха меморандум за сътрудничество по проекта. 
Проектът предвижда жп връзка между гръцките пристанища Солун, Кавала и Александруполис и българските Бургас, Варна и Русе. Общата му стойност се оценява на 5 милиарда евро, от които над 1 милиард евро са за трасето през българска територия. Двете държави ще кандидатстват пред ЕК за финансиране.

Меморандумът за сътрудничество по проекта беше определен от премиерите на двете страни Бойко Борисов и Алексис Ципрас като важен не само за двете държави, но и за целия Балкански регион:

Днес с този проект, с подписването даваме старта на този проект, ние всъщност продължаваме съединяването на транспортните хъбове, енергийните хъбове и възможностите за развитие и на туризъм, и бизнес, и движение на хора и капитали в нашия регион, отбеляза Борисов.

Сътрудничеството между България и Гърция е от особено значение за двете страни и региона, защото посредством него имаме резултати по редица въпроси и затова можем да представляваме пример за подражание, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Бойко Борисов съобщи, че по време на разговорите си с гръцкия си колега е обсъдил идеята за присъединяването към новия транспортен коридор и на Сърбия и Румъния:

С трета линия до Солун-Кавала-Александруполис-Бурас-Варна-Русе на практика е един проект между две държави, но всъщност автоматично на 2-ри и 3-ти октомври във Варна присъединяваме към тях и нашите приятели от Сърбия, нашите приятели от Румъния.

Проектът за транспортен коридор предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен жп коридор и развитие на пристанищата, попадащи в проекта. Управлението на проекта за нов транспортен коридор ще се извършва от специално създадено за целта българо-гръцко дружество.

Борисов изрази увереност, че проектът ще намери европейско финансиране:

Имаме възможност по този начин за Дунавската стратегия, която е в основата и на политиката на Австрия, на Румъния, Черноморската стратегия, а след като знаете, че следващите председателства са на Румъния и Австрия, действително имаме един голям шанс заедно с Алексис, пред Европейската комисия да дадем възможност и по плана "Юнкер", и по структурните фондове и Европейската инвестиционна банка да включим. С решението едно дружество да управлява целия този проект, съвместно между България и Гърция, аз мисля, че можем спокойно да го защитим и той от лист хартия да се превърне в едно действително много добро съоръжение за в бъдеще.

Според премиера Борисов предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС е шанс да се покаже на Европа, че Балканите могат да бъдат проспериращ регион.

Благодаря на премиера на България за сътрудничеството. Аз съм убеден, че то ще продължи да бъде от съвместна полза за двете страни и за целия регион. Предстои българско европредседателство, на което ние гледаме като на наше, балканско председателство. Затова желаем да имаме тясно сътрудничество.

По-рано транспортният министър Ивайло Московски даде подробности за проекта :


Коридорът е смес между железопътна инфраструктура, пристанищна инфраструктура. В основната си част представлява интегрирана железопътна свързаност.

Планираните от България и Гърция инвестиции в проекта са за над 5 милиарда евро като в момента се търсят начини за осигуряване на средствата.

Той би могъл да намери интерес сред инвеститори, би могъл да попадне в обхвата на финансиране по плана "Юнкер", би могъл, разбира се, да активира и интерес от страна на Европейска инвестиционна банка, както и на другите големи банки.

Още можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47