ВСС прие само за сведение указа на президента, с който отказва да назначи Георги Чолаков за председател на ВАС

| обновено на 05.10.17 в 14:50
Боян Магдалинчев
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет отложи дискусията по върнатия от президента избор на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд до публикуването на указа на Румен Радев в "Държавен вестник". От електронното издание на вестника става ясно, че указът ще бъде обнародван в утрешния му брой.

Висшият съдебен съвет прие само за сведение указа на президента Румен Радев, с който отказва да назначи Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. 

След реплики на председателя на ВАС Георги Колев и на главния прокурор Сотир Цацаров, че макар съдебните кадровици да разполагат с копие от указа на президента, без той да е публикуван в Държавен вестник, няма какво да обсъждат. Така с 25 "за" и нито един "против" членовете на ВСС решиха, че ще се върнат към темата след обнародването на указа – евентуално утре или във вторник. 

От коментара на представляващия Съвета Боян Магдалинчев стана ясно, че тази процедурна глътка въздух е добре дошла за съдебните кадровици, които нямат консолидирана позиция какво да правят след бламирания от държавния глава избор на Георги Чолаков за шеф на ВАС. И нормативната база се оказва доста неконкретна, стана ясно от думите на Магдалинчев, който е сред привържениците на мнението, че няма нужда от нова процедура, а само от прегласуване на решението на стария ВСС:

Зависи какво ще приема Висшият съдебен съвет. Може да възникнат и други мнения и други да мислят по различен начин. Откъде и как ще стартира процедурата – дали само отново ще се пристъпи към гласуване, или пък може би ще се постави въпросът за изслушване още веднъж. И тогава ще се обсъжда и въпросът с какво гласуване да се приеме решение – "за" или "против".


Съдия Магдалинчев не изключи хипотезата – решението по указа на президента да бъде взето с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, с каквото по принцип се избират тримата първи в съдебната системата.

Веднага след като ВСС отложи темата "ВАС", съдийската колегия се опита да реши проблема "СГС" след оставката на Калоян Топалов. Но до избор дори и на временен шеф не се стигна, защото нито кандидатът на съдиите – Десислава Попколева, нито бившият и.д. шеф на Районния съд Стефан Милев, получиха достатъчна подкрепа.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Силвия Великова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ВСС решава да прегласува или да започне нова процедура за назначаване председател на ВАС

Висшият съдебен съвет ще обсъди върнатото вчера от президента предложение за назначаване на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд. Новите съдебни кадровици трябва да решат дали да започнат нова процедура, или само да прегласуват..

публикувано на 05.10.17 в 07:05
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47