„Думи извън сцената“ от драматурга Константин Илиев

БНР Новини
Снимка: nbu.bg


Най-новата книга на Константин Илиев „Думи извън сцената“ е прожектор, насочен към онези събития от българската театрална история, в които драматургът е пряк участник, очевидец, а често и потърпевш. Документалното, театралното и личното са в емоционално въздействаща симбиоза. А Константин Илиев има какво за разкаже за българския театър. Осъществената му мечта да бъде драматург го отвежда и в Благоевградския театър, и в Народния и в Театър София и в Пазарджишкия театър. Може би и затова книгата „Думи извън сцената“ (есеистика, теория на театъра и публицистика) всъщност е и до голяма степен документална проза за драмите на родната драматургия в едно минало несвършващо време, в което поставянето на всяка нова пиеса е съпроводено с татнталови мъки както за авторите, така и за режисьорите.

СнимкаПолитическата и друга цензура играе една от главните роли дълги години на сцената. Константин Илиев описва хладнокръвно, но красноречиво онова Totshweigen ( убиване чрез премълчаване) в театъра, което познаваме и по оставения грозен отпечатък върху съдбите на големи български поети като Атанас Далчев, Константин Павлов, Николай Кънчев. Обаче авторът на „Великденско вино“, „Одисей пътува към Итака“ и „Нирвана“ не си позволява нито за миг да се постави в ролята на жертва. Нито себе си, нито колегите си театрали.

Книгата на Константин Илиев е разделена на пет части, всяка от които носи свое заглавие: Сцена и слово, Театър ХХ век, Литература и история, Приятели и спътници, Времето е в нас. Особено ценни са уникалните портрети, които Константи Илиев е събрал в „Приятели и спътници“. Читателят има възможност да надникне навътре в творческите работилници на някои от най-ярките български режисьори, с които е общувал отблизо авторът. Запознаваме се с теорията за „черупката на охлюва“ на Леон Даниел. Усещаме обаянието на рано отишлия си Любен Гройс. Константин Илиев не забравя да разкаже и за колегите-драматурзи Иван Радоев и Йордан Радичков, за обичани от зрителите актьори.

Премиерата на книгата „Думи извън сцената“ ще бъде на 27 октомври в Театър „Възраждане“.
Честит рожден ден на автора! На добър час на книгата!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!